Författare: Charlotte Cederlund Serie: Idijärvi, #2 Förlag: Opal (2016) Antal sidor: 299 sidor Recensionsexemplar: Nej. Exempel på var den kan köpas i olika format Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Áili är sexton år när hennes pappa dör i cancer. Den närmast levande släkting hon har är sin morfar, som bor långt upp i norr i Idijärvi sameby. De har aldrig träffats och välkomnandet blir svalt. Sitt samiska arv känner inte Áili till något om, utan hon känner sig mest främmande bland all snö och alla renar. Men så börjar det hända mystiska saker i byn, saker som inte borde vara möjliga. Snart står det klart att detta har något att göra med Áilis samiska arv och att hon är indragen i en hundratals år gammal konflikt. En gammal konflikt som hotar de hon bryr sig om. De få som finns kvar.
Charlotte Cederlund debuterade med Middagsmörker förra året och det blev snart en av de mest omtalade debuterna det året. Hyllad av bokbloggare såväl som tidningsrecensenter dröjde det inte lång stund innan jag blev nyfiken på boken. Samisk mytologi i fantasyinramning låter ju bara för spännande för att vara sant.
Inledningsvis sugs jag in i Middagsmörker. Jag dras till Áili och hennes sorg, skildringen av hur vilsen hon känner sig när hon har ryckts upp med rötterna och befinner sig långt från det Skåne hon har känt. Som huvudperson är hon sympatisk och lätt att tycka om, vilket alltid är ett plus i kanten. Glimtarna av magi som skymtar och ger retsamma smakbitar på vad som ska komma. Att lära mig lite mer samisk kultur, även om jag nog ska söka mig till ytterligare källor. (Tips på bra litteratur om samer, skrivna av samiska författare?)
Uppbyggnaden i Middagsmörker är således väldigt lovande, men jag upplever inte att den håller hela vägen. Det är när magin gör större inträde som det blir fnurr på tråden för min del. Samemytologin känns tunn, utan övergår mest i standardfantasy och osannolika reaktioner. Dessutom retar det gallfeber på mig när en karaktär går på om hur viktigt det är att hålla sina krafter hemliga och sedan tycks använda dem hejvilt i ett försök att bli avslöjad.
Kanske är det här som mina förväntningar krockar med verkligheten: av Middagsmörker hade jag förväntat mig något utöver det vanliga, men fick egentligen ganska ordinär fantasy. Både karaktärer och händelseförlopp känns igen. Även om jag gillar både karaktärer och handling, att det finns ett driv och lättlästhet som är tilltalande, så blir jag nog lite besviken. Trots att det långtifrån är en dålig bok.
Middagsmörker är en trevlig debut, men kanske inte den omvälvande läsupplevelse som jag hade räknat med. Trots detta ser jag verkligen fram emot att läsa återstående delar i trilogin.
Andra bokbloggare om Middagsmörker
Eli läser och skriver; Bokföring enligt Monika; Bokhuset; Havsdjupens sal; Bokhemligheter; Fiktiviteter; Boktajm; Västmanländskans bokblogg; Annas bokblogg; Skriva läsa leva; Prickiga Paula och böckerna
Andra böcker i serien
Middagsmörker
Gryningsstjärna
Midnattsljus
Jag var inte heller helt övertygad av denna, det var något som inte kändes helt rätt. Nästa del blev jag väldigt glad i 😉
Då ska jag försöka få tag på nästa del, i alla fall 🙂 Men jag funderar på att vänta tills sista kommer ut så att jag kan läsa dem tätt in på varandra.
Gillar upplägget med samisk fantasy. Ska ge den en chans men kanske bra att inte hypa för mycket då 🙂
Nej, hypa inte för mycket. Första boken är bra, men inte fantastisk.