The Unforgivable

Poster för The Unforgivable

Regissör: Nora Fingscheidt
Manusförfattare: Peter Craig, Hillary Seitz och Courtenay Miles
Skådespelare: Sandra Bullock, Viola Davis, Vincent D’Onofrio
Produktionsår: 2021
Längd: 112 minuter

Ruth Slater har släppts fri efter att i tjugo års tid avtjänat sitt straff för att ha mördat en polis. Nu är det meningen att hon ska bygga upp ett nytt liv åt sig själv. Men hur gör man det när samhället vägrar att glömma eller förlåta det man en gång har gjort? Samtidigt kan Ruth inte släppa tanken på sin lillasyster. Systern som hon har skrivit flitigt till under sin fängelsetid, men aldrig fått svar från. Hon kommer göra allt vad som krävs och lite till för att få veta hur det har gått för systern i fosterhemssystemet. Samtidigt skakas även Ruths offers familj av hennes frigivning.

The Unforgivable dök upp bland mina rekommendationer och trailern och premissen väckte mitt intresse. Däremot var det nära att jag stängde av filmen medan jag såg på den. Det här är fruktansvärt tungt, mörkt och i närmast hopplöst. Realismen är grå. Verkligheten av att komma ut som en dömd brottsling är att bli stämplad. Även om du har avtjänat ditt straff och nu bara försöker gå vidare med ditt liv, är det nästan omöjligt att göra det. Fördomarna är många. Det väcker tankar kring om när man egentligen har sonat sitt brott och hur vi som samhälle ser på brott och straff.

Jag upplever att The Unforgivable känns i närmast brittisk, med sin grå realism och cynism. Detta får sin förklaring i att den är baserad på en brittisk miniserie. Det är bara på slutet som det amerikanska i det hela kommer fram. Det blir lite stort och känsloladdat.

Sandra Bullock innehar huvudrollen i The Unforgivable och den rollprestation som hon gör är fantastisk. Ruth är inte en lätt person att tycka om, men Bullocks porträtt är både sympatiskt och övertygande. Även andra skådespelare bjuder på fina prestationer, såsom Viola Davis i hennes lilla biroll.

Men trots fantastiska skådespelarinsatser, drar jag en lättnadens suck när The Unforgivable är slut. Det här var för mörkt och tungt även för mig.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.