Till alla killar jag har gillat av Jenny Han

Till alla killar jag har gillat av Jenny Han

Författare: Jenny Han
Originaltitel: To All the Boys I’ve Loved Before
Översättare: Sofia Ejheden
Serie: Lara Jean, #1
Förlag: Lavender Lit (2018)
Antal sidor: 362 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

De är Songtjejerna. Systrarna Margot, Lara Jean och Kitty. Men nu ska Margot börja på universitetet i Skottland, vilket tvingar Lara Jean att axlar rollen som storasyster. Något hon kanske inte är helt redo för, särskilt inte när hennes liv spinner ur kontroll. I en hattask på sitt rum förvarar hon fem kärleksbrev. Inte som hon har fått, utan som hon har skrivit själv. Till varje kille som hon någon gång har gillat. I dem kan hon ösa ur sig sina känslor. Det är inte meningen att någon ska läsa dem. De är bara för henne själv. Men nu har de postats till killarna. En av dem är Margots före detta pojkvän. Helt plötsligt blir hennes icke-existerande kärleksliv kaotiskt.

Till alla killar jag har gillat gör på intet sätt ont att läsa. Prosan är lättsmält och läsvänlig. En rätt typisk romance inriktat mot ungdomar med en person som kanske känns något för ung för sin ålder. Ett någorlunda sympatiskt kärleksintresse. En genomskinlig intrig. Som sagt, det gör inte ont att läsa, men den känns tråkig. Det är inte en bok jag direkt längtar efter att plocka upp när jag har tid att läsa.

Ändå är det många som älskar Till alla killar jag har gillat. Vad är det som gör att folk älskar denna dussinroman, som man har läst i hundra inkarnationer tidigare? Förmodligen att Lara Jean är halvkorean. Representation är oerhört viktigt och då spelar inte originalitet så mycket roll. Ungdomsboksgenren har lidit av att den är så otroligt vit. Därför är det viktigt för ungdomar som liknar Lara Jean att få se sig själva representerade i en historia där de är huvudpersonerna, de som tillåts bli kära och få spela huvudrollen. Jag vet ju hur jag själv är när jag får se någon queerperson inta huvudrollen i ett narrativ som annars domineras av heterosexualitet.

Även om Till alla killar jag har gillat inte är min kopp av te, så kan jag förstå att andra älskar den. Och tycka att den är viktigt därför.

Betyg 2: Den var okej!

Andra delar i serien

Till alla killar jag har gillat

PS. Jag gillar dig fortfarande

Nu och för alltid, Lara Jean

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.