Tisdagstrion: De sju dödssynderna

Tisdagstrion

Då var det tisdag igen. I vanlig ordning innebär det att det blir en tisdagstrio inne hos Ugglan & Boken. Denna vecka är temat någon/flera av de sju dödssynderna i handling, titel eller på omslag (högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede eller lättja.) Det här temat hade vi faktiskt för inte så länge sedan i min bokcirkel. Då läste vi Pride and Prejudice av Jane Austen. Idag fick det bli lite andra titlar.

Fullmetal Alchemist av Hiromu Arakawa är en mangaserie på 27 böcker. Bröderna Edward och Alphonse Elric har sedan barnsben varit begåvade alkemister. När deras mamma dör, blir de besatta av att försöka föra henne tillbaka. Alkemin slår fruktansvärt fel. Ed förlorar ett ben och en arm, medan Al förlorar hela sin kropp. Ed lyckas binda hans själ till en rustning. Nu har Ed gått med i armén som statlig alkemist, i hopp om att kunna utnyttja deras resurser. Bröderna är på jakt efter ett sätt att sona sitt brott och få tillbaka sina kroppar. Men deras väg korsas ständigt av märkliga människoliknande varelser, varelser som kallar sig för saker som Lust, Envy, Gluttony och så vidare. De har kopplingar högt upp i militärledningen och kanske är hela landet i fara.

Vredens druvor av John Steinbeck är det länge sedan jag läste, men den gjorde starkt intryck på mig. Den utspelar sig under depressionen på 30-talet. Tom Joad har tillbringat fyra år i fängelse och när han kommer ut, upptäcker han att familjen har vräkts från gården. De tvingas ta sitt pick och pack och bege sig mot Kalifornien, där de drömmer om ett bättre liv. Men västkusten svämmar över av fattiga familjer som de själva och arbetsgivare som alltför villigt suger ut de desperata människorna.

Lust, Caution av Eileen Chang har jag inte läst, men jag har sett Ang Lees filmatisering av boken för länge sedan. Den utspelar sig i vilket fall som helst i Shanghai under andra världskriget. Wong Chia Chi är en ung student som är aktiv i motståndsrörelsen gentemot japanernas ockupation. Mr Yee är en mäktigt politisk figur som arbetar för den japanska ockupationsmakten. Deras liv vävs samman och kompliceras av den lust de känner för varandra.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

8 svar på Tisdagstrion: De sju dödssynderna

 1. Monika skriver:

  Om det är någon jag har läst så är det Vredens druvor, men i så fall var det så längesedan att jag inte minns något av den.

 2. Steinbeck har vi gemensamt, jag trodde den skulle dyka upp hos nästan alla men variationen är större än så, så bra!

 3. A ROOM OF MY OWN skriver:

  har läst Vredens druvor som jag ine alls var förtjust i. har även sett filmen. mangaserien har jag inte läst. Lust, caution skulle jag gärna vilja se. om filmen har samma namn som boken?

 4. Marie Eggimann skriver:

  Jag har inte läst dina böcker men Vredens druvor är med i min Book bucket list.

 5. Mösstanten skriver:

  Vredens druvor gjorde mycket starkt intryck på mig när jag läste den för mycket länge sedan.

 6. lite lurigt idag, inte läst dessa.

 7. Maria Engvall skriver:

  Lust, Caution verkar intressant! Tack för tipset!

 8. Ugglanoboken skriver:

  Vredens druvor gillade jag, men samtidigt en upprörande bok. Svår att glömma i alla fall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.