Tisdagstrion: Olika århundraden

Tisdagstrion

Då var det tisdag igen. I vanliga ordning hakar jag på tisdagstrion inne hos Ugglan & Boken, som går ut på att vi listar böcker utifrån olika teman. Denna vecka är temat böcker som utspelar sig under olika århundraden (ett århundrade i varje bok). Det råkade också bli ett tema i temat att alla tre böcker jag nämner idag är rejäla tegelstenar.

Maria av Skottland av Margaret George utspelar sig, förstås, under 1500-talet. Boken är en historisk roman som skildrar drottning Marias liv från hennes tidiga barndom till hennes äktenskap, och intrigerandet mot drottning Elisabeth över Englands tron. Margaret George har skrivit flera historiska romaner. Oftast är de väldigt bra, vilket också denna är.

Främlingen av Diana Gabaldon utspelar sig tekniskt sett under två århundraden, men vi är väldigt kort tid i 1900-talet. Sjuksköterskan Claire Randall befinner sig på smekmånad i Skottland. Hon råkar snubbla igenom tiden vid en stenröse och hamnar på 1700-talet. Mot sin vilja dras hon in i intriger och uppror. Och där finns också James Fraser, en ung krigare vars kärlek är så absolut att hon slits mellan vad som är rätt och vad hon begär. Jag är helt beroende av Diana Gabaldons blandning av historisk fiktion, fantasy, romance och science fiction. Om det bara inte tog henne så lång tid att skriva böckerna…

Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke är egentligen alternativ historia, men utspelar sig under 1800-talets England. Landet ligger i krig med Frankrike när magin plötsligt vaknar, efter att ha varit slumrande i århundraden. Två väldigt olika magiker gör entré: mr Norrell och Jonathan Strange. Deras uppfattningar om vad som bör återupprättas går isär och vänskapen surnar. Samtidigt hotas allt Jonathan Strange håller kärt. Napoleonkrigen är tydligen väldigt tacksamt att göra fantasy av, se Naomi Noviks serie om draken Temeraire, men den här är förunderlig med sin inblandning av magi och älvor.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

13 svar på Tisdagstrion: Olika århundraden

  1. Maria skriver:

    Maria av Skottland vill jag läsa! Tack för tips!

  2. Monika skriver:

    Främlingen har jag faktiskt läst, men jag var inte så förtjust i den.

  3. böckerna känns bekanta men har nog inte läst, sett filmatiseringar.

  4. Sara Pepparkaka skriver:

    Jag har just läst en bok om Arabella Stuart, kusin till James som sedermera blev kung i England när Elizabeth I dog. Den hette Flickan i glastornet av Elizabeth Fremantle.

  5. Jag har ju blivit lite rädd för tegelstenar …

  6. Lena skriver:

    Tack för intressanta tips.

  7. A ROOM OF MY OWN skriver:

    har inte läst någon i din trio. men Gabaldon och Susanna Clarke känner jag till.

  8. Ugglanoboken skriver:

    Susanna Clarkes bok har jag ju läst, men den hade jag helt glömt bort. Tack för påminnelsen 🙂

  9. Mösstanten skriver:

    Jonathan Strange och Mr Norell läste jag med glädje. Riktigt bra tyckte jag den var. Det är spännande med magi.

  10. Fialia skriver:

    Gabaldon tar verkligen tid på sig att skriva sina böcker, men de är ju rejäla tegelstenar och jag kan ha en viss förståelse 🙂 Det är svårare att förstå hur Brandon Sanderson eller Stephen King kan sputta ur sig tegelstenar hur snabbt som helst. 🙂

  11. Marie Eggimann skriver:

    Jag har nog inte läst någon av dina böcker men två av dem känner jag till.

  12. Cinnamon skriver:

    Främlingen har jag läst flerqa gånger. Ska läsa Tell the Bees That I Am Gone iår. Joinathan Strange & Mr Norrell har jag läst.

  13. Bokdivisionen skriver:

    Undrar om det här ska bli sommaren jag äntligen tar tag i att läsa Outlander-serien? Har de fyra första i hyllan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.