Topp 10 böcker jag skulle ge någon som inte läser ungdomsböcker

Topp Tio Tisdag

Denna tisdag har jag jublat åt regn och sprungit ut för att dansa i spöregnet. Jag orkar tänka igen! Men tisdag innebär även i vanlig ordning Top Ten Tuesday och veckans ämne är Top Ten Books I’d Give To Readers Who Have Never Read X. Jag valde ungdomsböcker.

Kodnamn Verity av Elizabeth Wein: En berättelse som är så snyggt berättad att du kommer att häpna. En engelsk spion har skjutits ned över Frankrike och efter att i veckor ha torterats av Gestapo, går hon med att skriva sin bekännelse. Den handlar om hennes vän Maddie, piloten som flög henne till Frankrike, om deras vänskap och om deras kamp. Berättelsen om Verity.

Ljus ljus ljus av Vilja-Tuulia Huotarinen: Väldigt speciell berättarstil och vackert språk. Det är sommaren 1986, Tjernobyl har precis inträffat, och Mariia träffar Mimi, som gör världen ljus ljus ljus. Men Mimi bär även ett stort mörker inombords.

Jellicoe Road av Melina Marchetta: En komplicerat uppbyggd historia som inte alla kommer att gilla, men som jag älskade. Taylor har inte sett sin mamma sedan hon var elva år gammal, dagen då mamman övergav henne på ett 7-eleven. Nu går hon på Jellicoe School och ska leda sitt elevhem i den årliga kampen mot kadetterna och jellisarna. Men en person i hennes närhet försvinner och en annan återvänder.

Marcelo i den verkliga världen av Francisco X. Stork: En ganska långsam karaktärsstudie om att växa och utvecklas. Marcelo har någon form av autismspektrumtillstånd och hans pappa tycker att det är dags att han ska klara sig i den ”verkliga” världen. Under sommaren måste han därför jobba på pappans advokatbyrå.

Dödsritten av Maggie Stiefvater: Mycket atmosfärisk och kuslig, det kändes nästan som jag befann mig på ön Thisby. Där avgår varje år i november Scorpioloppet, ett dödsföraktande race där männen rider de bäckahästar som de försökt tämja under året. Många av dem kommer att dö.

Fågelbarn av Christin Ljungqvist: En mörk spökhistoria som involverar trasiga syskonrelationer. Huvudpersonen Hanna har sedan barnsben sett saker som inte andra kunde se. En gång hade hon också två bröder, men nu är de båda döda och det är Jens fel.

Francesca av Melina Marchetta: Fin berättelse om vänskap och vad som händer när ens mamma drabbas av en depression. En dag stiger helt enkelt inte Francescas mamma upp ur sängen. Inte nästa dag heller.

Hungerspelstrilogin av Suzanne Collins: Jag har svårt för Collins språk, men älskar den mörka värld som hon har byggt upp. I ett framtida USA straffas de tolv distrikten för ett misslyckat uppror: varje år ska de sända två barn, en flicka och en pojke, att slåss till döden mot andra barn. Ett hemskt upplägg som sänds live över hela nationen.

Låt vargarna komma av Carol Rifka Brunt: Berättelse om att förlora någon och vänskap som förenas genom sorgen. Junes morbror Finn dör i AIDS-relaterad sjukdom och eftersom han är den enda som har förstått sig på henne, blir hon ensam kvar. Men den man som kallas för Finns ”specielle vän” närmar sig henne och en oväntad vänskap blommar.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

20 svar på Topp 10 böcker jag skulle ge någon som inte läser ungdomsböcker

 1. Carro skriver:

  Och jag som fortfarande inte har läst Jellicoe Road, trots att den stått i bokhyllan sååå himla länge!

 2. Johanna skriver:

  Passar ju mig för jag läser inte så många ungdomsböcker. Kodnamn Verity har jag i alla fall läst, och flera av de andra vill jag gärna läsa 🙂

 3. Lena skriver:

  Där var några som jag läst och några som jag vill läsa. Blir faktiskt fler och fler ungdomsböcker för mig.

 4. Bokdamen skriver:

  Flera som jag vill läsa däribland Fågelbarn och Låt vargarna komma. 🙂

 5. Monika skriver:

  Så bra att jag köpt både Kodnamn Verity och Fågelbarn 🙂

 6. Älskar de fyra jag har läst (Marchettas båda, Låt vargarna och Hungerspelen) och två av de andra står på listan, ser fram emot dem ännu mer nu 🙂

 7. Anna A skriver:

  Ha tog samma innan jag såg ditt inlägg 🙂 Vi har två gemensamma på listan också, Jellicoe Road och Hungerspelen 🙂

 8. Ewa K skriver:

  Hungerspelen borde jag verkligen läsa. Läste mer ungdomsböcker när jag jobbade som lärare.

 9. Helen skriver:

  Christin Ljungqvist har jag hållt i handen ett par gånger på bibblan, det är nog dags att läsa den nu!

 10. Lottens Bokblogg skriver:

  Intressant lista. Har läst några och det var några jag är nyfiken på. Och Fågelbarn ska jag definitivt läsa!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.