Vad vet din hund? av Sophie Collins

Omslagsbild Vad vet din hund?

Författare: Sophie Collins
Originaltitel: What Your Dog Knows
Översättare: Monika Andersson
Förlag: Lind & Co (2018)
Antal sidor: 192 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I Vad vet din hund? tar Sophie Collins sig en närmre titt på hundens kognition. Allt utifrån den senaste forskningen. Utifrån de fem grundläggande sinnena undersöker hon hur en värld upplever världen. På så sätt kan du lättare förstå din egen hund och kommunicera lättare med den.

Vad vet din hund? är lite tematiskt lik Per Jensens böcker, men om du står i valet och kvalet mellan dem så är Jensen bättre. Collins har visserligen läst den senaste forskningen, men det känns som om hon ändå blandar in sitt eget tyckande i texten vilket gör att den inte alla gånger är vetenskapligt förankrad trots att den utger sig för att vara det. Men om du söker efter en bra introduktion till hundens tankevärld och hur den uppfattar sin omgivning, då kan det här ändå vara en bra start.

Det finns dock en del rena faktafel i Vad vet din hund? Hon skriver bland annat på ett ställe att faraohundar är ett exempel på en uråldrig hundras. DNA-analys har dock visat att många av dessa ”uråldriga” raser snarare är sentida skapelser, som avlats fram för att de ska likna hundar som till exempel syns i hieroglyfer.

Man kanske ska ta en del av det som står i Vad vet din hund? med en nypa salt, men det finns ändå en del matnyttigt att ta del av.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.