Vampyrernas historia av Katarina Harrison Lindbergh

Författare: Katarina Harrison Lindbergh
Förlag: Norstedts (2011)
Antal sidor: 406 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Vampyrernas historia vänder sig till den läsare som undrar vad en vampyr egentligen är, eller har varit, ur kulturell och historisk synvinkel. Detta är en färgstark och djuplodande översikt av vampyrer och vampyrföreställningar genom tiderna, från Mesopotamiens blodtörstiga avgrundsdemoner till de moderna, sensuella vampyrerna. Vampyren i populärkulturen får ta utrymme, både i litteraturens och filmens värld. Även verkliga personer behandlas, såväl sådana som i efterhand har kallats för vampyrer och de som själva anser sig vara vampyrer. Läsaren får stifta bekantskap med nutida vampyrsekter med bloddrinkare och deras donatorer.

Det är sällan jag brukar vilja sträckläsa facklitteratur, men när det kommer till Vampyrernas historia är det nära att jag gör det. Trots att jag länge har fascinerats av vampyrer lär jag mig en hel del nytt och har tydligen gått på en del väldigt seglivade myter. Mest intressant i boken finner jag delen som behandlar vampyrföreställningen genom tiderna. Det här med blodsdrickande är tydligen en rätt ny företeelse, utan vampyrer var från början gengångare som plågade de levande på olika vis. Som monster, om än inte under samma namn, så har vampyren varit utspridd över i stort sett hela världen. Kunnigt och engagerat lotsar Katarina Harrison Lindberg oss igenom seklerna.

Vampyrernas historia behandlar även vampyren i populärkulturen, vilket också är intressant. De flesta av oss har den populärkulturella bilden av en vampyr i åtanke när vi hör ordet vampyr, inte den folktraditionella. Det är dock den här delen som jag upplever drar ned lite helhetsintrycket eftersom den innehåller en del märklighet. Som att beskriva Anne Rice Lestat som en vampyr som ser människor som boskap, vilket kanske är sant om du köper enbart Louis berättelse i En vampyrs bekännelser och inte läser de senare böckerna.

Vampyrernas historia är annars en djupt fascinerande bok som inbjuder till sträckläsning.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Vampyrernas historia av Katarina Harrison Lindbergh

  1. Pingback: Nordiska gudasagor av Katarina Harrison Lindbergh - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.