Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi McFarlane

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts av Mhairi McFarlane

Författare: Mhairi McFarlane
Originaltitel: If I Never Met You
Översättare: Helena Johansson
Förlag: Harper Collins Nordic (2020)
Antal sidor: 357 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Lauries pojkvän sedan många år har gjort slut. Han känner sig kvävd av deras förhållande. Dessutom visar han sig ha träffat en annan. Och den nya flickvännen blir snart gravid. Allt detta väcker snåriga känslor och situationen blir inte direkt lättare av att de båda jobbar på samma advokatbyrå. Lauries kollega Jamie tror inte på förhållanden. Men han är ambitiös och vill bli partner i byrån. De gammalmodiga cheferna anser att han behöver en stadig flickvän. Laurie behöver en pojkvän för att göra sitt ex svartsjuk. Jamie behöver någon att visa upp som bevisar att han är i ett moget förhållande. Den perfekta lösningen? Ett fejkat, tidsbestämt förhållande.

Efter att ha läst ut Sanningen kommer om natten var jag i valet och kvalet över om jag direkt skulle kasta mig över nästa olästa Mhairi McFarlane bok jag hade i bokhyllan. Till sist segrade suget. Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts var dessutom mitt val till maj månads bok i min bokcirkel. (Även om det var Samtal med vänner av Sally Rooney som drogs i lottningen.) Temat var en bok som blurbats av en favoritförfattare. Den har blurbats av Jenny Colgan.

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts är en lite mer typisk McFarlane. En till ytan osannolik premiss, som hon med sin skickliga penna och vältecknade karaktärsporträtt lyckas göra oändligt charmig. Den följer en välkänd trope: den där två personer, sprunget ur olika motiv, fejkar ett förhållande, men som givetvis förvandlas till något som är på riktigt. Med diverse komplikationer, förstås.

Det som gör mig så såld på McFarlanes böcker är dels hennes humor, dels hennes förmåga att leka med stereotyper på ett sätt som gör att de ändå känns fräscha. Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts får mig både att skratta, stöna och ständigt vilja veta hur det ska gå för Laurie och Jamie. Dialogerna sedan! De är lika rappa och underbara som alltid.

Vi kunde lika gärna aldrig nånsin mötts tar avstamp i en välbekant klyscha, men Mhairi McFarlane är så skicklig på att teckna karaktärer att hon kan sälja in precis vad som helst och jag köper det med hull och hår.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.