Victory of Eagles av Naomi Novik

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Victory of Eagles av Naomi Novik

Författare: Naomi Novik
Serie: Temeraire, #5
Förlag: Voyager (2009)
Antal sidor: 344 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Allt ser dystert ut för draken Temeraire. Efter att ha fullgjort sitt uppdrag till Afrika för att hitta ett botemedel till sjukdomen som drabbat de engelska drakarna, har han skilts från sin kapten. Will Laurence är dessutom dömd till döden för förräderi. Samtidigt blir Napoleon allt djärvare. Han har tagit över sig kanalen och invaderat brittisk mark. Hans mål? London. Nu måste Laurence och Temeraire på något sätt hitta varandra igen. På så sätt kan de kanske samla sina styrkor och mota tillbaka Napoleon från de engelska stränderna.

Med tanke på hur spännande Empire of Ivory slutade, var förväntningen att Victory of Eagles direkt skulle plocka upp spänningen där vi sist slutade. Dessvärre blir så inte fallet. Istället är den märkligt seg att komma in i. Laurence och Temeraire är åtskilda, och båda ältar det som har hänt ad nauseum.

Victory of Eagles borde vara spännande, med tanke på det överhängande hotet från Napoleon. Istället känns det som om det, utöver de överdrivet detaljerat beskrivna stridsscenerna, bara står och stampar på samma ställe. Det känns inte som om den här boken direkt för något framåt, varken karaktärernas utveckling eller handlingen. Varje gång det känns som om den kanske är på väg att ta fart igen, så händer det något som får allt att abrupt stanna upp igen.

Enda gången Victory of Eagles börjar nå upp till sina föregångares nivå är när Laurence försjunker ned i apati och depression kring det som han har gjort. Plikttrogenhet och lojaliteten till sitt land är vad som hittills har utmärkt hans karaktär. Hur förenar man det med att ha begått förräderi, även om syftet var gott? Det är den här kampen inom honom som Naomi Novik verkligen lyckas skildra med psykologisk skärpa.

Men utöver det är Victory of Eagles en bok som får en att fråga sig vad det egentligen var som hände och innerligt hoppas att nästföljande böcker är bättre.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

His Majesty’s Dragon (recension)

Throne of Jade (recension)

Black Powder War (recension)

Empire of Ivory (recension)

Victory of Eagles

Tongues of Serpents

Crucible of Gold

Blood of Tyrants

League of Dragons

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.