Vid vansinnets berg, volym II av H. P. Lovecraft

Vid vansinnets berg, volym II av H. P. Lovecraft

Författare: H. P. Lovecraft
Originaltitel: At the Mountains of Madness
Översättare: Arthur Isfelt
Illustratör: François Baranger
Förlag: Fria ligan (2021)
Antal sidor: 72 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

I Vid vansinnets berg, volym II fortsätter professor William Dyer att berätta om den ödesdigra expedition han ledde vid Antarktis. Dyer och Danforth beger sig allt djupare in i den antika civilisation de har upptäckt. Genom de artefakter som återstår, kan de utläsa dessa omänskliga, dekadenta varelsers utomjordiska ursprung, deras historia och vad som blev deras undergång. Ju djupare ned i berget, desto säkrare blir de att nya fasor väntar på dem nere i djupet…

Om jag ska vara ärlig är detta knappast mitt favoritverk av H. P. Lovecraft. Men det är något visst med François Barangers illustrationer i Vid vansinnets berg, volym II. De gifter sig så väl med texten och förstärker dem. Där texten inte på egen hand lyckas förklara ödsligheten och den omänskliga skalan, utan att tyngas ned av Lovecrafts adjektivfyllda prosa, så förstärker bilderna intrycket. Jag tycker inte den här kortromanen på egen hand är läskig, men tillsammans med illustrationerna känner jag faktiskt hur pulsen höjs ju djupare och djupare ned de kommer i bergen.

Arthur Isfelt har mycket skickligt översatt Vid vansinnets berg, volym II. Jag vann något på att läsa den på svenska för första gången, kanske för att språket är så vetenskapligt av sin karaktär. Det är mycket uppräkningar och beräkningar, som kanske blir tungläst för någon som inte har engelska som modersmål. Jag upplevde i alla fall ett bättre flyt denna gång, men det kan i och för sig bero på att det är tredje gången jag läser denna berättelse.

Nu låter jag oresonligt negativ. Jag gillar ju faktiskt Vid vansinnets berg, volym II och har gjort det sedan jag läste den första gången. Men jag gillar denna utgåva lite särskilt. Berättelsen lyfts från att mest vara spännande till att bli en smula otäck. Trots att jag har läst den flera gången, sitter jag med andan i halsen denna gång.

Vid vansinnets berg, volym II är ett riktigt praktverk som är en prydnad för vilket bibliotek som helst.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Vid vansinnets berg, volym II av H. P. Lovecraft

  1. Pingback: Månadsrapport: November 2021 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.