With the Fire on High av Elizabeth Acevedo

Bildomslag With the Fire on High

Författare: Elizabeth Acevedo
Förlag: HarperTeen (2019)
Antal sidor: 392 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ända sedan Emoni Santiago blev gravid sitt första år i high school, har hon varit tvungen att fatta de svåra besluten att göra det som krävs för sin dotter och hennes abuela. Det finns bara en plats hon kan släppa taget om allting och det är i köket, där hon lägger till något lite magiskt till allt hon lagar. Hon när en dröm om att bli kock när hon tar examen, men hon vet att det egentligen inte är värt att sträva efter det omöjliga. Trots de regler hon tror att hon måste spela efter, när Emoni väl börjar laga mat har hon bara som val att låta sin talang slå sig fri.

With the Fire on High var en rekommendation jag fick via Goodreads på böcker med ett mångfaldsperspektiv. Emoni är inte bara en tonårsmamma, utan också både svart och puertorican. Två identiteter som är svårt för henne att förena, då ingen sida riktigt känner vid henne. För latino för hennes svarta klasskamrater, för svart för hennes latinoklasskamrater. Som fattig tonårsmamma är hennes liv långt ifrån lätt.

Trots att jag vill tycka om With the Fire on High, blir det aldrig mer än godkänd läsning för mig. Karaktärerna känns skissartade. Händelseförloppen likaså. Det är en bok som rör sig lite på ytan hela tiden, men som ändå blir trevlig läsning. Kanske härrör min besvikelse från att det finns paralleller till Kärlek het som chili av Lara Esquivel, men Elizabeth Acevedo vågar aldrig ta steget fullt ut. Det finns tecken på magisk realism i boken, som att Emonis mat får människor att känna känslor och väcker minnen till livet på ett livligt vis, men annars är det en bok som är grundad i verkligheten.

With the Fire on High är smått trevlig läsning, men det finns inget som riktigt lyfter den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.