American Murder: The Family Next Door

American Murder: The Family Next Door

Regissör: Jenny Popplewell
Produktionsår: 2020
Längd: 83 minuter

Shanann Watts levde stor del av sitt liv via sociala medier. Ämnet för hennes inlägg och filmer var oftast familjen, särskilt de två döttrarna. 2018, när hon är trettiofyra gammal, försvinner hon och hennes barn spårlöst. När allt fler detaljer kring deras försvinnande uppdagas, kommer det att göra rubriker över hela världen.

Om jag tyckte att The Mystery of Marilyn Monroe exploaterade personen som var föremål för dokumentären, vad gör då inte American Murder: The Family Next Door? Shanann Watts var ytterst aktiv på sociala medier, men hon hade nog aldrig tänkt sig att bilder och filmer skulle bli en del av en dokumentär kring hennes död. Dokumentären är uppbyggd av just material från hennes sociala medier, men också filmsekvenser från övervakningskameror i förhörsrum och bodycam-filmer från poliser som närvarade på brottsplatsen.

Det tål att diskutera hur etiskt det egentligen är. Även om Shanann Watts har valt att dela de här filmerna, bilderna och texterna med sina följare, var knappast hennes avsikt att en dokumentärskapare skulle svepa in och klistra samman allting till en dokumentär. I American Murder: The Family Next Door väcks frågor kring vilken roll sociala media egentligen ska få spela i skapandet av en dokumentär.

Oavsett hur exploaterande det än är, måste man motvilligt erkänna att det är effektivt. American Murder: The Family Next Door är svår att värja sig emot. Dokumentären kommer verkligen nära Shanann Watts och hennes barn. På så vis kryper den in under skinnet på tittaren. Det uppstår aldrig någon distans mellan tittare och personerna som dokumentären handlar om.

Så medan American Murder: The Family Next Door är en känslomässig bergochdalbana och resultatet är riktigt bra, så kan jag inte hjälpa att jag känner mig lite smutsig efter att ha tittat.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.