The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes

The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes

Regissör: Emma Cooper
Produktionsår: 2022
Längd: 101 minuter

Marilyn Monroe är en del av vårt kollektiva, kulturella undermedvetna. Den vackra, skrattande blondinen. Sexsymbolen. Kvinnan som dumförklarades, trots att hon både vara en riktigt duktig skådespelare och smart och beläst. När någon är så vacker och full av talang, blir det svårt att acceptera att en sådan person skulle välja att avsluta sitt liv. Särskilt när det finns män högt upp i amerikanska ledningen involverade. Därför har det uppstått en rad olika konspirationsteorier i efterdyningarna av hennes död den 4 augusti 1962.

Anthony Summers är en av de många personer som har skrivit en bok om Marilyn Monroes liv och död. Som research intervjuade han över 650 olika personer. Det är dessa intervjuer som till stor del ligger till grund för The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes. Liksom hans bok, driver dokumentären hårt tesen att Marilyn Monroe i själva verket blev mördad.

The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes bygger på bandupptagningar, har man valt att låta skådespelare gestalt de olika individerna. Det är en teknik man kan tycka vad man vill om. Det blir lite vanskligt när många av personerna som intervjuas själva är berömda. Särskilt om skådespelarna inte liknar sina kända förlagor.

Marilyn Monroe var en kvinna som blev utnyttjad genom sitt liv. Även Arthur Miller, som påstod sig älska henne, tog saker som hon anförtrott honom och använde dem i sitt manus till The Misfits (senare släppt som boken De missanpassade). Därmed kan intresset för hennes död i efterhand kännas respektlöst, som en vidare exploatering av en människa som blev förrådd och utnyttjad. The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes är spekulationslysten, grottar ned sig i de snaskiga detaljerna och väjer inte ens för att visa upp hennes döda kropp på skärmen. Emma Cooper må kanske inte ha avsett den effekten, men då skulle hon kanske ha baserat sin dokumentär på Anthony Summers bandinspelningar. En man som redan tidigare har anklagats för att förlita sig alldeles för mycket på tredjehandsutsagor för att bygga sitt narrativ.

Tillför egentligen The Mystery of Marilyn Monroe: The Unheard Tapes något för vår förståelse av en kvinna, som mådde fruktansvärt dåligt? Eller är det ytterligare ett sätt att tjäna pengar på hennes legend?

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.