Blood of Tyrants av Naomi Novik

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Blood of Tyrants av Naomi Novik

Författare: Naomi Novik
Serie: Temeraire, #8
Förlag: Del Rey Books (2014)
Antal sidor: 486 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Will Laurence har lidit skeppsbrott på Japans stränder. Dessutom har han förlorat minnet av Temeraire och sina år som flygare. Att situationen i Östasien blivit alltmer spänd gör inte hans situation bättre. Minsta lilla gnista kan sätta igång en explosion. En gnista som Temeraire kanske bara är alltför villig att tända i sin förtvivlade jakt på sin kapten. Detta kan leda till att Storbritannien får nya fiender när vad de desperat behöver är nya allierade. Särskilt nu, när Napoleon har vänt sig emot sin före detta allierade Ryssland, med den största armén världen någonsin har sett. Utanför Moskva står Temeraire och Laruence återförenade, tillsammans med oväntade allierade och gamla vänner, och kommer möta sin största utmaning hittills.

Blood of Tyrants är den bok i serien om Temeraire som jag har dragit mig för att läsa. Detta har att göra med att minnesförlust har en stor betydelse för handlingen. Även om minnesförlust är ett högst verkligt fenomen, så är sättet det behandlas på i litteraturen sällan realistiskt. Mina förväntningar är därför inte särskilt höga.

Men jag borde lita på Naomi Novik vid det här laget. Det borde jag verkligen. Novik har satt sig in i hur minnesförlust fungerar på ett föredömligt vis, samtidigt som hon använder det i Blood of Tyrants för att visa just hur mycket Will Laurence har förändrats som person. Från en officier som blint lyder till någon som vågar ifrågasätter order om de är moraliskt förkastliga. Förlusten av minnet visar på dessa förändringar, samtidigt som han själv blir alltmer medveten om hur absurd britternas behandling av drakarna är.

Men oavsett hur ringaktande britterna må vara mot sina drakar, är det inget emot hur ryssarna behandlar dem. Beskrivningen av ryssarnas sätt att hantera drakarna i Blood of Tyrants är fruktansvärt obehaglig läsning. Den här boken bjuder på något av Noviks starkaste skrivande och skulle vara en fullpoängare, om inte det vore före alla dessa stridsscener som bara är för tråkiga.

Men Blood of Tyrants överraskar mycket positivt och bådar gott inför den avslutande delen i serien.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

His Majesty’s Dragon (recension)

Throne of Jade (recension)

Black Powder War (recension)

Empire of Ivory (recension)

Victory of Eagles (recension)

Tongues of Serpents (recension)

Crucible of Gold (recension)

Blood of Tyrants

League of Dragons

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.