Crucible of Gold av Naomi Novik

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Crucible of Gold av Naomi Novik

Författare: Naomi Novik
Serie: Temeraire, #7
Förlag: Random House (2012)
Antal sidor: 325 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Temeraire och Laurence har förvisats till Australien. De har nu förlikat sig med att leva sitt liv som nybyggare, när oväntade nyheter kommer: på grund av sina tidigare mellanhavanden med kungariket Tswana, vill nu Storbritannien att de medlar i konflikten mellan dem och britternas allierade mot Napoleon, Portugal. Om Laurence accepterar uppdraget, kommer han återfå sin tidigare rank och ställning. Något Temeraire låter sig tjusas av. Men när de ger sig av på sin resa, leder en serie katastrofala händelser till att de strandas i Inkaindianernas fientliga territorium. Där ställs de också oväntat mot franska fiender, som själva vill vinna imperiets gunst.

I inledningen av Crucible of Gold, har Laurence och Temeraire slagit sig till ro. Men eftersom de är som de är, kan man ana att de aldrig kommer bli nöjda med att vara bönder. De är två karaktärerna som är gjorda för äventyr och här bjuder Naomi Novik på ytterligare ett fartfyllt sådant.

På vägen till Brasilien, där Tswana har tvingat den portugisiska kungafamiljen att barrikadera sig i Rio, råkar de ut för en mängd katastrofer. Detta leder till att Novik i Crucible of Gold får chansen att utforska ett imperium som har nämnts många gånger under seriens lopp: Inka. Hon skriver som bäst när hon introducerar nya kulturer, med nya relationer till drakar. Vad som skulle kunna vara en väldigt västcentrerad bokserie, med tanke på Napoleonkrigen, blir istället en global serie. Hon har förmåga att med värdighet och respekt sätta sig in i andra kulturer, även om Laurence ofta reagerar på det sätt man kan förvänta sig att en 1700-talsgentleman skulle göra. Temeraire får stå för en mer modern sensibilitet.

Crucible of Gold fördjupar också karaktärerna vi har kommit att älska ytterligare. Även om Laurence och Temeraire redan är vältecknade, lär vi känna andra sidor hos karaktärer som varit med från seriens början.

Crucible of Gold känns som en frisk fläkt i en serie som nu på sistone har varit mycket ojämn. Vågar man hoppas på att kvaliteten håller i sig?

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Andra delar i serien

His Majesty’s Dragon (recension)

Throne of Jade (recension)

Black Powder War (recension)

Empire of Ivory (recension)

Victory of Eagles (recension)

Tongues of Serpents (recension)

Crucible of Gold

Blood of Tyrants

League of Dragons

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.