I lågor av Naomi Klein

I lågor av Naomi Klein

Författare: Naomi Klein
Originaltitel: On Fire
Översättare: Fredrika Spindler
Förlag: Ordfront förlag (2020)
Antal sidor: 302 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I lågor samlar aktivisten och författaren Naomi Klein all sin kraft för att visa på vad som står på spel om vi ignorerar den brinnande miljöfrågan. Här blandas nyskrivna texter med tidigare texter där hon analyserar konflikten mellan ekologiskt tänkande och vår tids leva i nuet-mantra. Framförallt betonar hon dock att vi fortfarande har möjlighet att anta den utmaning som klimatkrisen utgör. Bara vi är villiga att förändra de system som konstant bidrar till den.

När I lågor först släpptes, blev jag nyfiken på titeln. Men den föll lite i glömska, tills den dök upp på årets bokrea. Då flyttade den hem till mig. Naomi Klein skriver välartikulerat och påläst om den klimatkris vi befinner oss i. Vi står inte inför en klimatkris. Krisen är ett faktum. Konsekvenserna börjar redan kännas för oss alla, men särskilt för de allra mest fattiga och utsatta. Men trots att Klein aldrig väjer för ämnets allvar och tyngd, så finns det ändå hopp. Det är ännu möjligt att bromsa. Men då måste hela världen hjälpas åt.

Ibland kan I lågor kännas i närmast utopisk. Det hon skriver är egentligen rimligt: vi kan inte se alla problem var och ett för sig, utan se hur de hänger ihop. Den här boken personifierar intersektionalism. Men går det att omsätta idéerna i praktiken? Kan vi få alla politiker och makthavare med på tåget? För faktumet är detta: även om alla måste dra sitt strå till stacken, så gör inte individåtgärder mycket till. Det som krävs är tunga, politiska beslut för att begränsa de industriella utsläppen. Och där fegar politikerna ofta ur.

I lågor argumenterar dock skickligt för hur vi behöver förändra samhället i grunden för att nå fram till målet, om vi ska rädda vår planet. Hur strukturella orättvisor hänger ihop med att folk tjänar grova pengar på klimatförstöring. Genom att skapa ett rättvist samhälle, och förändra den ekonomiska modellen i grunden, kan vi skapa ett bättre liv för oss alla. Plus skapa mer jobbtillfällen, vilket ofta brukar vara ett argument emot åtgärder för klimatet.

I lågor är en intelligent och fascinerande bok som jag varmt rekommenderar er att läsa.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.