Britt-Marie var här

Britt-Marie var här

Regissör: Tuva Novotny
Manusförfattare: Anders Frithiof August
Skådespelare: Pernilla August, Anders Mossling, Peter Haber
Produktionsår: 2019
Längd: 95 minuter

Britt-Marie tycker om ordning och reda, och framförallt att var sak har sin plats. I åratal har hon skött sitt och makens gemensamma hem. Dessutom har hon blundat för hans många snedsteg. Men efter att han hamnat på sjukhus och hon konfronteras med älskarinnan, kan hon inte blunda längre. Det är så hon finner sig arbetslös vid 63 års ålder, efter 40 års äktenskap och lika många år som hemmafru. Som tur är behöver den lilla staden Borg desperat en fritidsledare och fotbollstränare åt sina ungdomar. Så desperat att de tar vem som helst. Inklusive Britt-Marie, som avskyr fotboll, medan fotboll faktiskt är allt Borg har kvar.

När Britt-Marie var här kom ut som bok var jag lite mättad på böcker av Fredrik Backman, vilket ledde till att den fick lägre betyg än vad den kanske förtjänade. Britt-Marie är nämligen, i mina ögon, en av hans mest minnesvärda karaktärer. Därför blev jag oerhört glad att snubbla över filmatiseringen på Netflix.

Pernilla August lyser i rollen som Britt-Marie och är väl det som gör att jag överhuvudtaget ser klart Britt-Marie var här. Hon lyckas porträttera en kantighet, samtidigt som en stor sårbarhet. Det som saknas är lite passivaggressiviteten som ledde fram till ganska många humoristiska situationer i boken.

Vad är det då som gör Britt-Marie var här till en mindre lyckad filmatisering? Det är som om man har skalat bort allt som gav boken hjärta och mening, till förmån för att etablera en romans mellan Britt-Marie och polisen. Inte ens det blir särskilt lyckat eller övertygande. Mest märkligt är hur man har skurit ned på Samis roll i jämförelse med boken. Missförstå mig rätt, jag är rätt glad över att inte behöva sitta och hulka av gråt medan jag ser filmen, men det känns så märkligt att plocka bort vänskapen mellan honom och Britt-Marie.

Britt-Marie var här saknar det där som gav boken hjärta och hade det inte varit för Pernilla August, då hade jag nog stängt av filmen.

Betyg 2: Den var okej!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.