Britt-Marie var här av Fredrik Backman

Recensionen innehåller vissa spoilers för Min mormor hälsar och säger förlåt.

britt-marie var här

Betyg: ☆☆☆☆
Författare: Fredrik Backman
Förlag: Partners in Stories (2014)
Antal sidor: 362 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
E-bok | Adlibris, Bokus, CDON

Sedan ett par år tillbaka har jag varit en hängiven följare av Fredrik Backmans blogg, och när han romandebuterade år 2012 kunde jag förstås inte ge mig till tåls innan jag fick läsa boken. Resten är historia, som de säger. Hans andra bok gjorde mig minst lika förälskad, så att säga att Britt-Marie var här har varit efterlängtad är en underdrift.

Britt-Marie är 63 år. Hon har precis lämnat sin make Kent eftersom hon inte kunde ignorera hans otrohet längre. Nu försöker hon få ett arbete, något som ställer Flickan på arbetsförmedlingen på prov: Britt-Marie har inte arbetat sedan 1978! Men till sist hittar hon ett arbete som existerar av misstag i det lilla samhället Borg. Det snällaste som går att säga om Borg är att det ligger vid en väg. Dit flyttar Britt-Marie för att bli fastighetsskötare i den lokala fritidsgården. Både Borg och Britt-Marie är högst skeptiska till varandra. Därför är det ännu märkligare när hon blir fotbollstränare åt ungdomarna i samhället.

Britt-Marie, som jag irriterade mig på henne i början av Min mormor hälsar och säger förlåt. Så som det vände fram emot slutet, när polletten föll ned och jag började förstå henne. I Britt-Marie var här slås jag av insikten att hon kanske är den av Backmans karaktärer jag har starkast känslor inför. Att hon har vigt sitt liv åt att göra någon annan lycklig, någon som inte riktigt har uppskattat det, som inte riktigt märker det, och nu inte riktigt har något att visa för den mödan gör att jag får ont i hjärtat. Tårarna kom tidigt i denna. Redan på sidan tjugosju.

Överlag tror jag att Britt-Marie var här har det starkaste, och kanske mest färgglada, persongalleriet av de tre böckerna. En gång sa en skrivlärare till mig att jag måste lära mig skriva normala karaktärer, därför att du inte kan fylla en hel bok enbart med udda karaktärer. Backman bevisar att det är ett felaktigt påstående, att det i själva verket går alldeles utmärkt, och jag älskar alla dessa udda människor i Borg.

Men min förälskelse till Britt-Marie var här är inte lika djup som till de andra böckerna. Visst, att den får mig att skratta och att gråta. På ett ställe börjar jag hulka av gråt, förbannandes Backman som den sadist han är när mitt hjärta brister. Men saken är den att böckerna nu börjar falla i en rytm, i invanda hjulspår, och det går nästan att förutsäga när jag kommer att skratta och när jag kommer att gråta. Det behöver tillföras något nytt i detta lyckade recept, därför att det här är riktigt bra, men det måste få sig en vitaminkick.

Dock förtjänar Backman en eloge. Som före detta hästtjej, och därför ofta offer för fotbollskillar som tror att de är fyndiga när de säger att det finns hästkött i hamburgare, är mitt förhållande till fotboll milt, ointresserat avståndstagande. I Britt-Marie var här förmedlas kärleken till sporten i sådan grad att till och med jag nästan blir frälst.

Britt-Marie var här går lite i samma mönster som de andra och känns därför igen, men jag skrattar, jag gråter, jag blir förälskad, och det gör även denna till en riktigt bra bok.

Andra som har bloggat om Britt-Marie var här

Carolina läser; Bokhyllan;  Lottens bokblogg; och dagarna går…; romeoandjuliet; Ylvas läsdagbokZellys bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

13 svar på Britt-Marie var här av Fredrik Backman

 1. Bokhuset skriver:

  Vad kul, jag tyckte ungefär likadant. Fast jag har inte läst Mormor hälsar och säger förlåt.
  Jag försökte direkt efter Ove, men eftersom jag förväntade mig en Ove blev det så fel att jag inte kunde fortsätta. Ska ta itu med Mormor lite senare.

 2. Monika skriver:

  Jag tänker ju läsa både Mormor och Britt-Marie så jag läste inget av vad du skrev 🙂 Ville bara kolla in betyget. Ser ju bra ut 🙂

 3. Var lite lätt besviken på mormor så har sänkt mina förväntningar på den här och väntar tålmodigt i bibliotekskön, känner ingen stress över att den måste läsas omedelbart 🙂

 4. Lottens bokblogg skriver:

  Håller med, håller med och håller med 😉

 5. Freja skriver:

  Jag har inte avverkat mormor än men längtar även till den här. Jag älskade Ove, så det känns skönt att höra att udda typer finns med i kommande böcker oxå!

 6. Emma skriver:

  Jag är jättenyfiken på Britt-Marie och ser fram emot läsningen!

 7. Pingback: Månadsrapport: Oktober 2014 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.