Tisdagstrion: Negationer i titeln

Tisdagstrion

Tisdag igen. Livet tickar på. Min utmattning böljar fram och tillbaka. Bättre ena dagen, sämre den andra. Jag hoppas att jag ska få mina kognitiva funktioner att samarbeta nog för att delta i veckans tisdagstrio. Det är Ugglan & Boken som står värd i vanlig ordning. Veckans tema är negation i titeln (inte, icke osv.)

Jag heter inte Miriam av Majgull Axelsson är en fantastisk bok om såren efter andra världskriget. På sin 85-årsdag säger Miriam plötsligt, och till familjens bestörtning, att hon inte heter Miriam. Sanningen kommer till ytan. Om hur en romsk flicka vid namn Malika blev en judisk flicka vid namn Miriam av god familj. Om Auschwitz, om Ravensbrück. Läsning som riktigt berör och skakar om.

Tiden är inte än av Elin Boardy är en komplext berättad historisk roman, som både handlar om digerdöden på 1300-talet och om vårt samhälle idag. Berättaren är på flykt genom ett döende Europa. Under resans gång är det inte bara namn som byts, utan kön, men alltid är berättaren på flykt. Berättelsen byggs långsamt upp pusselbit för pusselbit. Inte förrän på slutet får vi se hur det ligger till.

Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri är uppbyggd som en samling intervjuer med vänner och familj kring en ung man, Samuel. Samuel är död. I en bilolycka som lika gärna kunde vara självmord. Kärlekshistorien han hade med Linde var inte av denna världen. Kanske gjorde han det av hämndlystnad, för att tvinga henne att minnas honom. Andra säger att det är bästa vännen Vandads fel, att han gjorde allt för pengar. Opålitliga berättare och ett pussel att nysta i gör detta till en oförglömlig läsupplevelse.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

10 svar på Tisdagstrion: Negationer i titeln

 1. Monika skriver:

  Jag anar redan den vanligaste boken den här veckan, eller kanske till och med två av dem. Har inte läst någon av dem.

 2. Khemiris bok tyckte jag om, inte läst de andra

 3. Miriams historia griper tag i läsaren!

 4. Mösstanten skriver:

  Jag heter inte Miriam har jag också idag och Allt jag inte minns har jag också läst. Bra böcker, båda två.

 5. A ROOM OF MY OWN skriver:

  har läst Majgull Axelsson men inte de båda andra.

 6. maria skriver:

  Tiden är inte där än har jag inte hört om tidigare. Verkar jättebra! Tack för tips!

 7. Marie Eggimann skriver:

  Miriam är det viss många som har med. Den vill jag nog läsa någon gång.

 8. Lena skriver:

  Nummer 1 och 3 har jag olästa i hyllan.

 9. Lottens Bokblogg skriver:

  Jag har läst både 1:an och 3:an och gillade dem. En av dem är med hos mig också 🙂

 10. Ugglanoboken skriver:

  Elin Boardy skulle jag vilja läsa mer av!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.