Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri

allt jag inte minns

Författare: Jonas Hassen Khemiri
Förlag: Albert Bonniers förlag (2015)
Antal sidor: 331 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Samuel är död i en bilolycka som lika gärna kunde vara självmord. En författare försöker fånga vem han var genom intervjuer med familj och vänner från den sista tiden som han var liv. Vem var Samuel? Vad hände i hans liv innan han dog? Allt skildras i korta minnesfragment, växelvis berättad av rumskamraten Vandad och någon annan person som stod Samuel nära. Vissa säger att Samuel och Laide hade en kärlekshistoria som inte var av denna värld. Att han gjorde det för att hämnas, av svartsjuka, för att tvinga henne att minnas honom. Andra säger att allt är Vandads fel, att han aldrig borde ha lagt sig i, att han gjorde vad som helst för pengar.

Att jag är väldigt svag för böcker är en underdrift och knappast en hemlighet. Men visste ni att jag också är väldigt förtjust i pussel? Jag tycker om att foga samman bitar till en större helhet. Böcker som är som pussel är därför som kattmynta för mig. Och Allt jag inte minns är det ultimata pusslet i bokform.

Allt jag inte minns är de opålitliga berättarnas bok och blottar brister i det mänskliga minnet och hur vi omformar våra upplevelser för att berättelsen ska passa oss. Det går inte att lita på någon i denna bok. Jag fångas och sitter ohjälpligt fast, fortsätter nysta i händelserna för att komma fram till något slags svar. Som aldrig ges. Och ändå älskar jag Allt jag inte minns.

Det är en intervjubok. Den namnlösa författaren, som finns i bakgrunden fram tills slutet av Allt jag inte minns, försöker förstå Samuel och fånga honom genom att intervjua hans närstående. Deras vittnesmål bygger upp en motsägelsefull, men ändå komplett, bild av en människa. De motsäger varandra och ingen är säker på vad det var som hände. Var det självmord eller en olycka? Läsaren ges inga svar, utan måste fylla i det som finns mellan raderna och dra sina egna slutsatser. Jag älskar öppenheten och valfriheten, samtidigt som jag känner mig ödmjuk inför tilliten. Det är få författare som vågar lita på att läsaren kan göra de här sakerna.

Fastän jag vet att jag inte kan lita på någon i Allt jag inte minns, så vill jag lita på Vandads version av händelserna. Vänskapen mellan honom och Samuel känns så fint skildrad. Den griper tag i mig på ett helt annat sätt än kärlekshistorien mellan Laide och Samuel, som känns som ett förhållande där de har olika förväntningar på varandra som ingen av dem kan leva upp till. Men Vandad är ingen pålitlig berättare. Hans berättelse är inte sannare än någon annans.

Allt jag inte minns kräver vakenhet och koncentration, men det är värt det i slutändan. Det här är mästerligt berättat.

betyg5

betygrekommenderad

Andra som har bloggat om Allt jag inte minns

BokblommaBokgallerietBokpool; Boktokig; FiktiviteterKulturloggenLottens bokblogg; Narrativa

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

15 svar på Allt jag inte minns av Jonas Hassen Khemiri

 1. underbar samtidsskildring.

 2. Robert W skriver:

  Jag har fortfarande inte läst något av Khemiri. Måste nog ändra på det.

 3. Bakbokmat skriver:

  Jag tyckte väldigt mycket om Jag ringer mina bröder, och måste läsa den här också.

 4. MissMagic skriver:

  Åh den låter jättebra! Jag gillar också pusselberättelser väldigt mycket 🙂 Och det är skönt när författaren ger läsarna förtroendet att faktiskt kunna läsa mellan raderna och räkna ut saker. Denna hamnar på min att-läsa-lista 🙂

 5. Måste se till att läsa den här 🙂

 6. Lottens bokblogg skriver:

  Japp – mästerligt! Och jag vill så gärna tro på Vandad…

 7. Pingback: Månadsrapport: Februari 2016 - C.R.M. Nilsson

 8. Pingback: New York Times By the Book Tag - C.R.M. Nilsson

 9. Pingback: E som i eftertänksamhet - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.