Tiden är inte än av Elin Boardy

Författare: Elin Boardy
Förlag: Wahlström & Widstrand (2017)
Antal sidor: 274 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Det är Sverige cirka år 1350 i ett Europa som ligger i ruiner. Digerdöden har satt sina klor i kontinenten och på bara ett fåtal år har den utplånat en tredjedel av befolkningen. I detta kaos lämnar en kvinna allt bakom sig och fler ut ur landet för att möta sitt öde. Hennes vandring blir mycket lång och utan mål, annat än bort. Bort från det förflutna, från minnena. En flykt som tar henne till en mängd olika platser där folk alltjämt lever och försöker överleva. Till pestläkarna, gycklarna, hororna, änkorna, de föräldralösa. Hon får möta såväl vänlighet som illvilja.

I Tiden är inte än får läsaren möta en berättare utan namn, som är undflyende till sin natur. Under resans lopp byter hen både kön och namn. Det är en person som har förlorat precis allt och som måste förhålla sig till det. Länge hålls läsaren i mörker om vad det är som har hänt. En pusselbit delas ut här och var. Inte förrän på slutet får vi veta vad det är som har gjort att hon lämnat allt för att söka döden.

Tiden är inte än är skriven på ett läst distanserat vis med en allvetande berättarröst, som knyter an till framtida händelser och hur allt genom historiens lopp går igen. På medeltiden var det judarna som fick vara syndabockarna, idag är det andra. Det är definitivt en historisk roman, men det är också en bok om idag. Om hur vi relaterar till människor på flykt.

Trots distansen lyckas Tiden är inte än ändå bli riktigt drabbande. Kanske beror det på Elin Boardys sätt att skriva: lågmält, men ändå med lyriska inslag. Tempot är långsamt och berättelsen får ta sin tid att veckla ut sig. Först på slutet faller alla pusselbitar på plats och helheten kan ses.

Tiden är inte än är min första bekantskap med Elin Boardy, men att den är drabbande och aktuell gör mig ytterligare nyfiken på hennes författarskap.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Tiden är inte än av Elin Boardy

  1. Pingback: Månadsrapport: September 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Tiden är inte än – Eli läser och skriver

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.