Jaktturen av Agnés Desarthe

Författare: Agnés Desarthe
Originaltitel: Une partie de chasse
Översättning: Marianne Tufvesson
Förlag: Sekwa förlag (2015)
Antal sidor: 165 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Tristan och Emma är nykomlingar i byn. För att komma in i gemenskapen uppmuntrar Emma Tristan till att följa med jaktlaget ut. Men allt går snett. Först skadeskjuter han själv en kanin, som verkligen måste överleva. Sedan skadar sig en man allvarligt. Medan de andra går efter hjälp så stannar Tristan kvar hos den skadade och märker hur en stor storm närmar sig. Under dess annalkande hot återberättar han scener ur sitt liv för den skadade mannen. Hela tiden är han noggrann med att hålla kaninen varm och vid liv. Snart uppstår ett samtal mellan honom och kaninen, som undrar vad det verkligen innebär att vara människa.

Jaktturen är en märklig bok. Den berättas ur flera olika synvinklar och vi får beröra tragiska öden. Kaninen skulle vilja dö av hög ålder, något som är ovanligt för hans sort. Samtalet mellan honom och Tristan berör kärlek, sorg och svårigheten att vara människa. Detta kanske exemplifieras mest av Tristans liv med en missbrukande mamma som vill ha ett fint liv och vars älskare försöker ge henne en smak av det. En älskare som sedan försöker ge Tristan vidare möjligheter i livet och skickar honom till England för att studera. Där blir han varse språkets betydelse för identiteten.

Enklast vore kanske att beskriva Jaktturen som en slags fabel. Det är dramatiskt med stormen och raserade tunnlar, men det är samtalen med kaninen som gör romanen verkligt intressant. Kaninen ser människan utifrån och ifrågasätter hennes livsval och prioriteringar. Det är ingen tung bok, utan med korta kapitel flyter det lågmält på. Ibland blir det otydligt varför vissa saker berättas, allt kommer inte fram, men det gör inget. Känslan boken lämnar efter sig är en av hopp: det finns hopp om människan.

Jaktturen är en märklig, lågmäld bok, men som är klart läsvärd.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.