Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe

Författare: Will Schwalbe
Originaltitel: The End of Your Life Book Club
Översättning: Charlotte Hjukström
Förlag: Pocketförlaget (2013)
Antal sidor: 298 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Mary Anne Schwalbe har ägnat sitt liv åt hjälporganisationer och välgörenhet. När hon kommer hem från en hjälpresa börjar hon må dåligt, men tänker att hon har dragit på sig något under resan. Men hon blir bara sämre och sämre. Snart står det klart att det inte är någon resesjukdom hon har fått, utan att det är fjärde stadiet av bukspottscancer. Det är inte en fråga om hon ska dö, utan när. Under behandlingarna sitter hon och sonen Will timtals tillsammans. Snart börjar de prata om böcker som de har läst. Av en slump har de vid ett tillfälle läst samma bok och på så vis föds en informell bokklubb.

Bokklubben vid livets slut förekom på ett flertal bokbloggar och jag tyckte den lät lite intressant. När jag under årets bokrea behövde ytterligare en bok för att komma upp i fri frakt fick den slinka med. Men på något sätt hade jag inte kopplat att det var en verklighetsbaserad berättelse om en mamma som är döende i cancer. Det fick mig att dra mig för att läsa boken.

Men jag är glad över att Bokklubben vid livets slut fick en chans. Jag trodde att den skulle vara tung att läsa, men det är den egentligen inte. Istället är det ett varmt och ömsint skildrat porträtt av en mor- och sonrelation där det finns så mycket kärlek, men också en del motsättningar. Det är en bok om att säga farväl medan en person fortfarande lever, om att hantera den sista tiden, om att lära känna sina föräldrar på djupet.

Bokklubben vid livets slut är också en bok om läsning och hur böcker kan föra människor nära varandra. Will och Mary Anne läser en blandning av klassiker och deckare. En del känner jag igen, en del har jag rentutav läst, men det är alltid lika intressant att ta del av deras tankar kring böcker. Det är en bok av en boknörd för andra boknördar, som visar hur viktiga böcker kan vara för att lära känna en annan människa. I slutet finns en lista med de böcker som de har nämnt under bokens lopp, vilket kan vara intressant för dem som vill följa i bokklubbens spår.

Även om jag kommer ta med mig kärleken till böckerna från läsningen, så är det att Bokklubben vid livets slut är en varm och bitterljuv kärlekshyllning av en son till sin mamma som gör att boken kommer leva sig kvar i mitt minne.

Andra bokbloggare om Bokklubben vid livets slut

Jennys bokstavliga vardag; Kattugglan; Kristinas bokblogg; och dagarna går; Sida efter sidaVargnatts bokhylla

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

9 svar på Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe

  1. Monika skriver:

    Den har stått i min hylla i ganska många år nu. Kanske snart dags att ta tag i den då 🙂

  2. Lottens bokblogg skriver:

    Kul att du gillade den. Jag har ju ratat den, eftersom jag inte tror att jag skulle uppskatta den 😉

  3. Lena skriver:

    Den boken har stått ett tag i min bokhylla. Den verkar ju bra så jag fattar inte varför jag inte läst den ännu.

  4. Pingback: Månadsrapport: December 2016 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.