Månadsrapport: December 2016

Då var jag tillbaka från mitt blogguppehåll. Åtminstone tillfälligt. Jag har inte kommit i ordning fullt så mycket som jag hade hoppats i lägenheten eftersom det har varit ganska omfattande renoveringar. Faktum är att jag ännu inte har sovit en enda natt där. Men fint har det blivit och ännu finare blir det nog när de har målat klart.

Så vi får se om det kanske blir ett litet blogguppehåll till. Men nu tänkte jag i alla fall köra igång med en månadsrapport.

Antal lästa böcker i december 2016: 9

 1. Rosenmiraklet av Jean Genet
 2. Pettson får julbesök av Sven Nordqvist
 3. Tomtemaskinen av Sven Nordqvist
 4. Let It Snow av John Green, Maureen Johnson och Lauren Myracle
 5. Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe
 6. Silver on the Tree av Susan Cooper
 7. Nordiska gudar av Johan Egerkrans
 8. Teleny av Oscar Wilde
 9. Tusende våningen av Katharine McGee

Antal lästa sidor: 2319 sidor
Snittbetyg (5-gradig skala): 3,8

Drama: 2
Erotik: 1
Fantasy: 1
Non-fiction: 2
Romance: 1
Science fiction: 1

Läs en novell: 2
Bokcirkel: 0

Hyllvärmare: 2
Böcker införskaffade samma månad: 1
Böcker införskaffade samma år: 3
Omlästa böcker: 3
Lånade böcker: 0 

Kvinnor: 2
Män: 5
Annat: 0
Duo: 1

Amerikansk författare: 5
Brittisk författare: 2
Fransk författare: 1
Svensk författare: 2 

På originalspråk (engelska): 2
På originalspråk (svenska): 2
Författare jag inte har läst tidigare: 4
Recensionsex: 1
E-böcker: 0
Ljudböcker: 0

Månadens bästa skönlitterära: Pettson får julbesök av Sven Nordqvist
Månadens bästa nonfiction: Bokklubben vid livets slut av Will Schwalbe
Månadens sämsta: Vampire Hunter D av Hideyuki Kikuchi
Månadens överraskning: Silver on the Tree av Susan Cooper
Månadens besvikelse:
Månadens otäckaste:

Kommentar: Ja, vad ska jag egentligen säga om december? En riktigt bra läsmånad där jag jobbade på att få julstämning och lyckades riktigt bra. Trots flyttpackande och förberedelser så hann jag ändå med att läsa en hel del.

Om månadens bästa skönlitterära: Det är något magiskt med den här julberättelsen som verkligen gav mig julkänslan som jag eftersträvade, som dessutom höll i sig.

Om månadens bästa nonfiction: En fin berättelse om en mor- och sonrelation i skuggan av svår sjukdom och kärleken till böcker som förenar dem.

Om månadens sämsta: En bok där jag inte klarar av att läsa ens två kapitel kvalificerar väl verkligen?

Om månadens överraskning: Jag vet att jag har läst den här förr, men det var väldigt lite jag kände igen. Så det blev som att läsa en helt ny bok och vilken bok det var sedan.

Punkter jag har uppfyllt under Läs en novell:

28. Läs en novell med ett lyckligt slut. [The Jubilee Express av Maureen Johnson]
34. Läs en novell som handlar om vänskap. [A Cheertastic Christmas Miracle av John Green]

Antal sedda filmer/pjäser i december 2016: 5

 1. La Cage aux Folles
 2. Ben X
 3. Mupparnas julsaga
 4. Selmas saga
 5. Charlies änglar – utan hämningar

Antal minuter: 775 minuter
Snittbetyg (5-gradig skala): 4,2 

Drama: 1
Fantasy: 2
Komedi: 1
Musikal: 1

Amerikansk film: 2
Belgisk film: 1
Svensk film: 1
Svensk uppsättning: 1 

Månadens bästa: La Cage aux Folles och Ben X
Månadens sämsta: –
Månadens överraskning: Selmas saga
Månadens besvikelse: –
Månadens otäckaste: Ben X

Kommentar: Det blev en hel del tittat på i december, fast inte lika mycket som jag skulle ha velat. Jag hade köpt tre julfilmer, men hann bara se en av dem. Men det är bra för då har jag något att bygga upp julstämning med nästa jul.

Om månadens bästa: Två fullpoängare denna månad. La Cage aux Folles är en fantastisk uppsättning i Östgötateaterns regi och den första pjäs jag recenserar här på bloggen. Ben X hade jag aldrig hört talas om tidigare, men det var en film som golvade mig. Recension kommer i eftermiddag.

Om månadens överraskning: När jag såg trailern tänkt jag att detta nog skulle kunna vara en riktigt bra julkalender, men de första avsnitten övertygade inte. Sedan började jag kika runt Lucia och blev helt besatt. Vi ägnade en helg åt att se allt från början så att vi skulle komma ikapp.

Om månadens otäckaste: Inte nog med att Ben X är riktigt bra, den är också fruktansvärt obehaglig. Jag såg den under en kurs och kursföreläsaren sa att den var så stark att hon hade varit med om att flera personer hade varit tvungna att lämna rummet.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv, läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

7 svar på Månadsrapport: December 2016

 1. Lottens bokblogg skriver:

  Nu måste jag kolla upp vad den där Ben X handlar om…

 2. Monika skriver:

  Jag håller med Lotten… väntar otåligt på recensionen av Ben X 🙂

 3. Men vad trist att flytta och ändå inte kunna bo där. Men det blir säkert bra när det är klart 🙂

 4. Lena skriver:

  Ser ut som riktig trevlig läsning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.