Tusende våningen av Katharine McGee

Författare: Katharine McGee
Originaltitel: The Thousandth Floor
Översättning: Ylva Kempe
Serie: Tusende våningen, #1
Förlag: Gilla Böcker (2017)
Antal sidor: 426 sidor
Recensionsexemplar: Ja. Tack så mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Danskt band | Adlibris, Bokus, CDON

Året är 2118 och platsen är Manhattan. Ett tusen våningar högt hus skuggar hela Brooklyn. För den som har råd kan Tornet ge en allt som en önskar sig. Och råd, det har Averys familj som bor på tusende våningen. Men det hon allra mest vill ha kan hon inte få. Hennes bästa vän Leda bor nästan lika högt upp och för att dölja sina egna hemligheter börjar hon ta reda på andras genom att anlita hackaren Watt. Längre ned i huset bor Rylin, som kämpar för att försörja sig och sin syster efter att mamman har dött. Långt ned i huset har även Eris tvingats flytta efter att sanningen om hennes liv har avslöjats. Alla lever sina liv oberoende av varandra, men hemligheter och utpressning kommer föra dem samman.

Tusende våningen damp ned i brevlådan som en överraskning några dagar innan jul. Det var inte någon bok som jag hade hört talas om tidigare, men när jag läste om den drogs tankarna till ett futuristiskt Gossip Girl med inslag av Pretty Little Liars. Tankar som stämde väl överens med innehållet. Den senare influensen kommer nog att bli starkare längs med seriens lopp.

I Tusende våningen ligger fokus på det glamorösa livet. Det är fester, kläder och pengar som gäller. Men det har också sina baksidor i form av drogmissbruk och en stark konkurrens inom olika kompisgäng. Alltihop är snyggt sammanvävt med futuristiska detaljer som antyder ett större världsbygge, som kommer att bli roligt att utforska vidare.

Berättandet i Tusende våningen sker ur fem olika karaktärers perspektiv, men det blir aldrig rörigt. Alla karaktärer har sitt unika perspektiv på händelserna, även om rösterna ibland kan bli lite lika. Så småningom börjar deras berättelser att kollidera, trassla in sig i varandra och blir mer komplicerade.

Det finns ett ständigt driv i Tusende våningen. Dels beror det på att karaktärerna är intressanta och skapar dramatik genom sina relationer, dels för att det finns hemligheter och antydningar som gör att jag vill nysta vidare i berättelsen. Boken är lite av ett guilty pleasure, men så härligt skriven att jag bara vill läsa mer. Det är svårt att lägga den ifrån sig.

Om du gillar Gossip Girl eller drama, då kommer du nog att gilla Tusende våningen också.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Tusende våningen av Katharine McGee

  1. Tröttnade iofs på Gossip Girl efter några säsonger, men blir lockad av din recension ändå 🙂

  2. Elvira skriver:

    Oj, den låter helt annorlunda än hur jag har tänkt mig! På ett bra sätt dock, blev ju ännu mer intresserad nu när jag hör att det är glamour och intriger! 🙂

  3. Jag blev lite överrumplad när jag började läsa boken, var helt inne på att det skulle vara en dystopisk historia. Men jag blev ändå glatt överraskad för det visade sig vara en riktig härlig bok!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.