Crooked Kingdom av Leigh Bardugo

Innehåller spoilers för tidigare delar i serien.

Omslagsbild Crooked Kingdom

Författare: Leigh Bardugo
Serie: Six of Crows Duology, #2
Förlag: Indigo (2017)
Antal sidor: 544 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Kaz Brekker och hans gäng har precis klarat av en så vågad stöt att de knappt vågade hoppas att de skulle överleva. Nu borde de fira och dela upp sin enorma belöning, men istället tvingas de kämpa för sina liv. De har blivit förrådda och är försvagade. Gänget har få tillgångar, allierade och hopp. När kraftfulla makter från hela världen sveper ned mot Ketterdam för att hitta hemligheten bakom den farliga drogen känd under namnet jurda parem, kommer gamla rivaler och nya fiender sätta Kaz list på prov och utmana gängets ömtåliga lojalitet. Det kommer råda regelrätt krig på stadens märka och krokiga vägar – ett krig för hämnd och sonande som kommer avgöra grishornas öde.

Jag fick Crooked Kingdom i julklapp förra året och läste den kort därefter, men det blev aldrig att jag skrev någon recension eftersom jag låg så mycket efter. Därför är jag väldigt glad att jag läste om den här nu i augusti. Jag älskade Högt spel, men det här? Blows my mind.

Insatserna är höga och oddsen dåliga när vi återförenas med Kaz Brekker och hans gäng. Kaz, ni vet, den där känslokalla, skadade men fruktansvärda ungdomsgeniet till brottsling? Åtföljd av sin skugga, Inej, spindeln och Vålnaden – hon som ingen hemlighet i Ketterdam går säker för. Resten av gänget består Nina, en hjärtskärare med aptit på livet men som efter händelserna i föregående bok brottas med sina krafter; hennes förälskelse, fjerdiske Matthias som en gång jagade grishor men nu tvingas använda sin hederskänsla för att skydda dem; skarpskytten Jesper med ett spelproblem; samt Wylan Van Eck, förlupen rikemansson. De här karaktärerna utgör hjärtat i Crooked Kingdom. Vara och en för sig är en fantastisk karaktär, men tillsammans – deras relationer, deras dynamik, deras ömtåliga men häftiga lojalitet varandra – är de ren dynamit. Jag tror inte jag har älskat en grupp karaktärer så här mycket sedan Harry Potter. De krossar mitt hjärtat stundtals, frustrerar mig andra gånger, men de berör på djupet. Och Leigh Bardugo? Hon vågar göra saker som får mig att gråta, snudd på hata henne, men ändå får hon mig att älska boken hela tiden.

Karaktärerna är en stor del av det som driver min kärlek till Crooked Kingdom, men handlingen går inte av för hackor heller. Kaz och hans gäng måste hela tiden ligga steget före, trots att oddsen för att de ska lyckas är överväldigande dåliga. De smider planer, gillrar fällor, improviserar på ett sådant sätt att läsaren bara kan hålla i hatten och låta sig svepas med. Med andan i halsen kan det tyckas kört för dem, men så kommer en liten vändning som jämnar ut oddsen igen. Det är spännande från början till slut och kvaliteten är hög hela vägen.

Crooked Kingdom är en fantastisk, actionspäckad roman som får de flesta heistfilmer att falla på skam när det gäller spänning och finurlighet. Den kommer på svenska i höst, så jag säger bara: läs den!

Betyg 5: Den var fantastisk!

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Crooked Kingdom av Leigh Bardugo

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Det är lite roligt att läsa hur mycket du gillar den här. Jag har ju förut tagit böcker härifrån som du tipsat om och gett maken. Han har läst och gillat den första i den här serien. Så mycket så den hamnade i Makeutmaningen så jag ska läsa den. Ser ju lovande ut för den här 🙂

  2. Pingback: Månadsrapport: Augusti 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.