De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru

Författare: Johannes Anyuru
Förlag: Norstedts (2017)
Antal sidor: 300 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från Svenska förläggarföreningen. Tack så 
mycket!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

En seriebutik har bjudit in en karikatyrtecknare, vilket gör det för föremål för tre unga terroristers attentat. Mitt under attentatet vänder sig en ung kvinna till sina medhjälpare och säger att allt är fel, att de inte borde vara där, att de borde sticka. Två år senare besöker en författare kvinnan på en rättspsykiatrisk klinik. Hon har läst hans böcker och vill nu träffa honom. Vid mötet ger hon honom en bunt papper, där hon har skrivit ned en märklig berättelse. Hon påstår att hon kommer från framtiden.

Med tanke på det starka intryck som De kommer att drunkna i sina mödrars tårar gjort på mig är det märkligt att jag har haft så svårt att skriva denna recension. Kanske är det för att mina ord känns för futtiga för att beskriva hur jag inte kan sluta tänka på den, hur den gnager i mig, dröjer sig kvar. Får mig att undrar hur det verkligen var. Det är en snårig väv Johannes Anyuru presenterar läsaren med. Inget är självklart. Pusselbitarna ges sakta omsider, men lämnar fortfarande tolkningsmöjligheter. Inget är hugget i sten.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en komplex berättat bok där nutid varvas med dåtid varvas med framtid. Eller är det framtid? Kanske är den unga kvinnan bara psykiskt störd. Men den framtid hon skildrar är så övertygande och brutalt otäck. För ett par år sedan skulle det ha känts långsökt. Idag har gränser stängts, möjligheten att få asyl minskats, på ett sätt som gör att jag knappt känner igen landet som jag har växt upp i. Ett land som tycks närma sig denna dystopiska vision.

Ändå är inte De kommer att drunkna i sina mödrars tårar nattsvart. Den här framtiden går att ändra. Vi har fortfarande ett val. Kanske kan vi börja se varandra som människor genom att läsa böcker som denna, som inte försöker förklara utan bara att förstår. Förstå människorna och samhället som de utgör. Men Anyuru drar inga slutsatser, utan låter oss tolka.

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar är en av årets största läsupplevelser. Och det skulle inte förvåna mig om det är så att jag har läst Augustprisvinnaren i den skönlitterära klassen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru

  1. Anna skriver:

    Det var befriande skönt att Anyuru låter oss tänka ganska mycket själva i den här romanen. Jag gillade det mycket, sedan landar den ju på många vis i samtiden och det är en både smart och intressant kommentar till Sverige 2017.

  2. Pingback: De kommer att drunkna i sina mödrars tårar av Johannes Anyuru | Lottens Bokblogg

  3. Pingback: Månadsrapport: November 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Sammanfattning av bokåret 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.