Den missförstådda hunden av Per Jensen

Författare: Per Jensen
Förlag: Natur & Kultur (2017)
Antal sidor: 191 sidor
Recensionsexemplar: Nej

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Mycket av det man har trott om hur hundar fungerar har visat sig inte stämma. I Den missförstådda hunden berättar professor Per Jensen med saklighet, humor och värme om hur forskarna avlivat den ena myten efter den andra. Han går igenom en rad missuppfattningar som de flesta hundägare känner igen. För var och en beskrivs forskningsrapporter som med olika metoder visar hur allt egentligen hänger ihop. Forskarna har ibland använt små experiment där hundarna själva genom sitt beteende berättar om hur de upplever världen. Men man har också utnyttjat den mest avancerade teknologin till att avbilda hundars hjärnor och framställa bilder av deras innersta tankar. Forskningen visar att vi många avseenden måste omvärdera vår syn på hur hundar fungerar.

Jag har läst en bok tidigare av Jensen, och mycket i Den missförstådda hunden känns igen från den. Samtidigt gör det verkligen inget. Jensen skriver så lättfattligt och engagerande att det gör det till ett sant nöje att nörda ned sig i ämnet hund. Här går han igenom några vanliga myter, som att hundar ständigt strävar efter att ta över ledarskapet från sina ägare och att de inte har tidsuppfattning, och visar systematiskt på hur de är felaktiga. Mest intressant att ta med sig tycker jag är tanken att se hunden som ett litet barn, som knyter an till sin ägare likt ett barn gör till sin förälder. Och att du visst ska sätta dig ned och klappa på hunden när du kommer hem, då klappandet minskar stresshormonet kortisol hos hunden.

Den missförstådda hunden är verkligt fängslande läsning. Det är spännande att läsa om hur hundar har utvecklat ett sofistikerat sätt att samspela med människor på bekostnad av förmågan att förstå hur världen i viss mån är beskaffad. Här bjuds på många aha-upplevelser och det är en bok som du verkligen vill dela med dig av till andra.

Även om Den missförstådda hunden känns som om den upprepar en del från hans tidigare böcker, så är det verkligen läsvärt. Dock borde boken komma med en varningstext. Jag gick och tänkte så mycket på min hunds kroppsspråk efter att ha läst i boken att jag höll på att halka och slå ihjäl mig…

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.