Hunden som skäms: Myt eller sanning? av Per Jensen

Författare: Per Jensen
Förlag: Natur och kultur (2014)
Antal sidor: 240 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Under årtusenden av nära samliv med människor har hundar utvecklat en unik förmåga att förstå och kommunicera med oss. I många fall förstår de oss faktiskt bättre än vad vi själva gör. På senare år har forskare alltmer intresserat sig för hundars inre liv. Deras tankar och känslor tycks framförallt kretsa kring en sak: relationen till människor. Här berättas om de nya rönen kring hundarnas intelligens och känsloliv. Är det möjligt för en hund att skämmas när den har gjort något förbjudet? Har de sinne för rättvisa och kan de bli svartsjuka? Hur mycket förstår de av vårt språk? Hur ser deras tidsuppfattning ut?

Per Jensen är professor etologi vid Linköpings universitet. Hunden som skäms är hans andra bok med mer populärvetenskapligt anslag, men det är en gedigen genomgång av den forskning som har kommit på senare år. Mycket av det vi tror oss veta om hundar är myter och kan vara rent skadligt i vår relation till våra fyrfota vänner. I denna bok tar Jensen upp flertalet studier som visar på hur hundar har utvecklats till att främst samarbeta med människor. Det är en nyanserad skildring som tar upp både begränsningar med studierna och möjliga tolkningar. (Till exempel finns ännu ingen studie om huruvida hundar kan känna svartsjuka, men det finns indicier som tyder på det.) För den vetgirige finns en tydlig förteckning där en kan läsa forskningsartiklarna själv.

Hunden som skäms träffar helt rätt hos mig. Jag får lära mig så mycket nytt om detta fantastiska djur, samtidigt som jag lär mig mer om hundars begränsningar. Mycket av det jag har trott kan vara sanning har fått bekräftelse i forskningen, medan mycket annat som jag tyckt låtit som nonsens visat sig vara nonsens. Jensen skriver medryckande och engagerande på ett sätt som gör att jag i närmast sträckläser denna bok. Det känns som att den har hjälpt mig att stärka relationen till min egen lilla vovve.

Om du ska ha bara en endaste hundbok i bokhyllan tycker jag nästan att du ska välja Hunden som skäms. Åtminstone gav det mig en ordentlig aha-upplevelse och skapade vetgirighet hos mig.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

5 svar på Hunden som skäms: Myt eller sanning? av Per Jensen

  1. Carro skriver:

    Vad sugen jag blev på att läsa den här nu! Har ju vetat om den länge men vissa böcker blir ju liksom aldrig riktigt av.. Men nu fick jag lite nytändning! 😉

  2. Måste verkligen läsa de två böcker av Jensen jag har här hemma!

  3. Pingback: Den missförstådda hunden av Per Jensen - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.