Blodlokan av Louise Boije af Gennäs

Författare: Louise Boije af Gennäs
Serie: Motståndstrilogin, #1
Förlag: Bookmark förlag (2018)
Antal sidor: 447 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget. Tack!

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Saras pappa har nyligen omkommit i en tragisk brand i deras sommarstuga. För att komma bort och få en nystart flyttar hon till Stockholm från Örebro. Livet blir väl inte riktigt som hon har tänkt sig. Tanten hon är inneboende hos är skrämmande och jobbet på kaféet är inte särskilt stimulerande. Men så träffar hon Bella. Plötsligt får hon ett glamoröst jobb på en PR-byrå och flyttar in i en våning i de finare stadsdelarna. Allt börjar plötsligt gå bra. Kanske lite väl bra. Snart börjar flera skrämmande och obehagliga saker inträffa. Saker som gör det klart för Sara att någon är ute efter henne och hennes familj.

Louise Boije af Gennäs är en författare som jag länge har varit nyfiken på, vilket var min främsta motivation till att tacka ja till ett recensionsexemplar av Blodlokan. Dock går det kanske inte att skaffa sig en helt rättvis bild av ett författarskap när denna gör en comeback efter ett antal år och dessutom i en ny genre. En genre som jag därtill personligen har svårt för.

Blodlokan är första delen i en trilogi. Mitt största problem med boken är nog just detta, att det enbart känns som uppbyggnad inför kommande delar. Det tar tid för historien att komma igång. Alldeles för lång tid. Det blir dessutom en hel del upprepningar när Sara funderar över huruvida hon håller på att bli galen eller inte. Samtidigt känns det som om hon inte är tillräckligt ifrågasättande över sin märkliga tur och att ett företag skulle köpa en hel lyxgarderob åt henne. Jag kan också inte hjälpa att jag undrar varför de som är ute efter henne vill hålla henne i ett liv av flärd och lyx…

Även om jag har svårt att köpa bitar av Blodlokan så tycker jag att styrkan i boken ligger i att Louise Boije af Gennäs har valt att göra avstamp i verkligheten. I de märkliga affärer som har pågått i svensk historia och nutid. Även om mängden tidningsklipp sänker tempot så är det fascinerande läsning och det ska bli spännande att se hur materialet knyts ihop. Boken ligger dessutom helt rätt i tiden och känns aktuell. Språket är enkelt och flödar över sidorna utan att bjuda motstånd. Det går lätt att läsa.

Även om jag inte blir helt överförtjust i Blodlokan så tycker jag om Sara och är lite smått nyfiken på hur det ska gå för henne. Så jag vill nog läsa även de andra delarna.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Blodlokan av Louise Boije af Gennäs

  1. Pingback: Boktolva 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: Kaosutmaningen 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  3. Pingback: Nytillskott i januari 2018 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Blodlokan av Louise Boije av Gennäs | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.