Eight Million Gods and Demons av Hiroko Sherwin

Eight Million Gods and Demons av Hiroko Sherwin

Författare: Hiroko Sherwin
Förlag: Plume Books (2004)
Antal sidor: 328 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Emi är en ung, naiv kvinna vars skicklighet med kotoinstrumentet gett henne tröst i livet, då hon är mycket sjuklig. När hon gifter sig med den idealistiske politikerna Taku, tror hon att lyckan är gjord. Men på grund av Emis sjuklighet uteblir till att börja barnen. Hon märker att Taku drar sig undan alltmer. Inte ens när Emi föder en frisk son är han hemma så mycket som han brukar. När sveket avslöjas, är det förödande: han har en andra familj med den vackra, men grymma geishan Hana. Ett svek så förödande att det ska kräva alla Japans åtta miljoner gudar och demoner för att förlåta.

Eight Millions Gods and Demons läste jag för första gången när jag gick i högstadiet. Denna familjekrönika, som utspelar sig från Meijieran till slutet av andra världskriget, berörde mig så starkt att jag har tänkt mycket på den genom åren. I år bestämde jag mig för att jag verkligen ville läsa om den.

Hiroko Sherwin är uppvuxen i Japan under andra världskriget och många av hennes böcker rör Japans fruktansvärda beteende under andra världskriget. Likaså Eight Million Gods and Demons. De grymheter som japanska soldater begick under kriget, framförallt i Korea och Kina, är djupgående sår för många av karaktärerna som befolkar romanens sidor. Allt från Taku, som drömmer om ett fritt Korea, till hans svärson som ”strider” i Manchuriet.

Eight Million Gods and Demons innehåller ett rikt persongalleri, som genom människornas berättelser skildrar viktiga händelser under Japans såriga 1900-talshistoria. Landets traditioner möter det moderna och tvingar både land och karaktärer i tumult. Ändå blir jag inte lika överväldigad denna gång. Det är något lätt ytligt över karaktärsporträtten, som gör att boken inte berör lika starkt denna gång.

Men Eight Million Gods and Demons är ändå en riktigt bra historisk roman, vars vindlande familjekrönika fångar Japan och framförallt Tokyo under det tidiga 1900-talet.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.