Neverwhere av Neil Gaiman

Neverwhere av Neil Gaiman

Författare: Neil Gaiman
Serie: London Below, #1
Förlag: Headline (2013)
Antal sidor: 373 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Ingen anar att det under Londons gator finns en helt annan värld. En värld befolkad av de människor som fallit genom sprickor i tid och rum, och hamnat utanför samhället. Denna underjordiska stad bebos av monster och helgon, mördare och änglar, riddare i skinande rustning och bleka flickor i svart sammet. Richard Mayhew är en helt vanlig affärsman, men som genom en enda god handling kommer att få lära sig mer om denna andra verklighet. Denna handling slungar honom ur hans rutinmässiga vardag och in i en värld som är både skrämmande bekant och fruktansvärt bisarr. Och ett underligt öde väntar honom i det undre London.

Hur ska det gå att beskriva Neverwhere och göra den rättvisa? Det här är Alice i underlandet, Narnia, i en verklighet som är både vidunderligt vacker och groteskt bisarr. En verklighet lik vår egen, men också fruktansvärt olik vår egen. En verklighet där tid och rum upplöses, och där inget är vad det först tycks vara. Det är vackert och det är fult, det finns enastående vänskap och en oerhörd brutalitet. Det är en verklighet uppbyggd av kontraster som gör den alldeles fängslande.

Richard är således den perfekta personen att låta oss möta Neverwhere med. Han är en alldeles vanlig, hygglig kille som hamnat i en bisarr, farlig värld där han snabbt måste lära sig spelreglerna. Annars kan han förlora livet. Som sin guide, och så småningom vän, har han den mystiska Door, som drivs av att få veta vad det var som egentligen föranledde mordet på hennes familj och vem som ligger bakom. Hon har lejt markisen av Carabas för att hjälpa henne komma sanningen på spåren, men han kanske har sin egen agenda.

Med ett fantastiskt, bisarrt världsbygge, Neil Gaimans typiska humor och underbara karaktär, då kan ju inte Neverwhere bli något annat än en vidunderlig läsupplevelse.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

Neverwhere

How the Marquis Got His Coat Back

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.