Eleanor & Park av Rainbow Rowell

eleanor & park

Författare: Rainbow Rowell
Originaltitel: Eleanor & Park
Översättare: Carla Wiberg
Förlag: Månpocket (2015)
Antal sidor: 329 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Park sticker ut i samhället där han bor, men genom att hålla huvudet nere och inte vara den som någon vågar mucka med överlever. Allting förändras när Eleanor stiger på skolbussen. Hon syns och tycks inte bry sig om att hon har fel hår och fel kläder. Det enda lediga sätet är bredvid Park och de sitter i tystnad på väg till skolan. Men så börjar de utbyta små ögonblick med varandra: Eleanor läser hans serietidningar över axel på honom, han börjar låna ut dem, och de blir vänner. Park upptäcker att hon faktiskt är riktigt fin, cool och ja, faktiskt helt fantastisk.

Rainbow Rowell kommer nog att bli en favoritförfattare hos mig när jag väl läst fler av hennes böcker. Eleanor & Park ger på nytt prov på hennes förmåga att skildra udda, nördiga karaktärer på ett kärleksfullt vis och som jag kan känna igen mig. Jag älskar Parks och Eleanors diskussioner om serier och musik, och utbytet mellan dem. Kärleken till föremålende de delar med sig av till varandra är så stark.

Likaså är Rowell en riktig hejare på att skildra den första, spirande kärleken. Eleanor & Park är inget undantag. Det är en realistisk och ömsint kärlekshistoria fylld av trevande, räddhågsna närmande och ögonblick där saker går snett som blir perfekta på grund av sina brister. Det är en fin skildring av en kärlek som sakta växer fram.

Men Eleanor & Park handlar om så mycket mer än den första kärleken. Det är en utforskning av fattiga förhållanden och våld inom familjer, hur vuxenvärlden kan blunda och svika. Det handlar också mycket om utanförskap och mobbing, och vilka strategier som människor begagnar sig av för att överleva vardagen. Det är mycket stark och obehaglig läsning stundtals. Ibland kröp det i skinnet på mig.

Till skillnad från Fangirl upplever jag att bikaraktärerna inte är lika välutvecklade, men både Eleanor och Park är väldigt fint utmejslade. Eleanor är kanske den jag har svårast för, men jag älskar henne ändå för att hon är så modig och inte ger upp trots att livet är så svårt. Det känns också positivt med en huvudperson som är tjock, och som får vara det i relationen utan att nedvärderas eller fetischiseras. Hennes kropp skildras realistiskt, respektfullt och kärleksfullt på ett sätt som gör att jag tror kan stärka många unga tjejer som brottas med sina egna kroppsnojor.

Park ligger mig lite varmare om hjärtat. Frågorna som rör hans etnicitet känner jag är lite ytligt behandlade, men ändå en närvarande del i hans personlighet. Jag tycker väldigt mycket om hur Rowell låter honom tänja på gränserna för vad som är acceptabelt maskulinitetsbeteende genom att han leker med könsuttrycket. Porträtten av dessa båda speciella och underbara personer kommer göra att Eleanor & Park lever kvar länge i mitt minne.

Eleanor & Park är en mångbottnad och fin historia om två ungdomar som söker sin plats och finner tröst och styrka i varandra.

betyg4

Andra som har bloggat om Eleanor & Park

BokfrossaBoktok73Boktycke; Böcker emellanCarolina läser…; Fantastiska berättelser; FiktiviteterKattugglan; Nellons bokblogg; Old Adult Reads Young AdultVargnatts bokhylla; Zellys bokblogg

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

3 svar på Eleanor & Park av Rainbow Rowell

  1. Lottens bokblogg skriver:

    Kikar lite hastigt på betyget, för den här står ju på min läslista 🙂

  2. Pingback: Eleanor & Park av Rainbow Rowell | Lottens Bokblogg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.