Elfenbensriket av Naomi Novik

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Elfenbensriket av Naomi Novik

Författare: Naomi Novik
Originaltitel: Empire of Ivory
Översättare: Lottie Eriksson
Serie: Temeraire, #4
Förlag: Bonnier Carlsen (2009)
Antal sidor: 374 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den kungliga flygstyrkan har drabbats av en fruktansvärd tragedi: majoriteten av dess drakar har insjuknat i en sjukdom som skördar otaliga offer. Större delen av de brittiska drakarna befinner sig i karantän. Bara Temeraire och ett gäng nyrekryterade drakar kan stå emot Napoleons styrkor, som allt djärvare angriper den brittiska kusten. Snart står det dock klart att Temeraire och kapten Will Laurence måste bege sig iväg till Afrika, där botemedlet till den mystiska farsoten kan stå att finna. Det finns ingen tid att öda på detta uppdrag och de som lämnas kvar hemma kan bara hoppas och vänta på att de ska återvända.

På många sätt verkar Naomi Novik ha vissa likheter med Diana Gabaldon. De verkar båda läsa om historiska skeenden och sedan fundera på hur de ska kunna bygga en bok runt det. I Elfenbensriket för Novik nu oss med till Afrika, där missnöjet med de vita kolonisatörerna sjuder och upprorsstämningen hotar till att leda till våldsamma konsekvenser.

Inte mig emot. Elfenbensriket bjuder på möjlighet att utvidga den värld som Novik har skapat. Att visa på ytterligare en kultur som har uppstått kring drakar. Det är en fascinerande värld som målas upp framför oss. Jag älskar att nysta vidare i den och lära känna nya sidor hos drakarna. Samtidigt är det lärorikt kring Napoleonkrigen, som var så mycket omvälvande än man skulle kunna tro. Här spinner även Novik vidare på tråden kring den brutala verkligheten av slaveriet, men väcker också den provokativa frågan: om drakar fanns, hur kunde de afrikanska folken ha kämpat emot?

Men den största behållningen med serien är trots allt relationen mellan Temeraire och Laurence. I Elfenbensriket får Temeraires svartvita sätt att se på världen alltmer Laurence att ifrågasätta saker som han har tagit för givet. Han börjar inse att förändring är nödvändig. Deras ömhet och lojalitet inför varandra får mig alltid att le.

Elfenbensriket är på många sätt en spännande bladvändare, men det är relationen mellan denna kapten och hans drake som får mig att förväntansfullt slå mig ned med varje bok.

Betyg 5: Den var fantastisk!

Andra delar i serien

His Majesty’s Dragon (recension)

Throne of Jade (recension)

Black Powder War (recension)

Empire of Ivory

Victory of Eagles

Tongues of Serpents

Crucible of Gold

Blood of Tyrants

League of Dragons

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.