Stormen av Helen Ekeroth

Kan innehålla spoilers för tidigare delar i serien.

Stormen av Helen Ekeroth

Författare: Helen Ekeroth
Serie: Drakberidaren, #3
Förlag: Rabén & Sjögren (2021)
Antal sidor: 358 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Efter striden ligger huvudstaden i ruiner. Kejsaren har fängslats och rebelledaren har tagit över makten. Men frågan är om han är så mycket bättre än kejsaren. Nuwa vet inte vilka av hennes vänner som lyckats fly från palatsen och hennes älskade vattendrake är borta. Själv är hon numera bunden till den urgamla draken Andraste, vars mörka magi skrämmer henne. Rebelledaren vill använda Nuwa och draken som vapen, men Nuwas uppdrag är ett annat: för att rädda magin måste hon väcka drakarna i Lyhrs borg. Och hitta sin mamma, som kejsaren påstått lever. För att åstadkomma sitt uppdrag måste Nuwa ha den mytomspunna Ljusets bok. Men frågan är hur hon ska få tag i den.

Stormen är den tredje och avslutande delen om drakberidaren Nuwa, som blir indragen i en konflikt kring magins varande eller inte varande. De första två böckerna dök upp som överraskningar från Rabén & Sjögren, men inte den tredje av någon anledning. Eftersom jag ville veta hur det gick för Nuwa och hennes vänner lånade jag boken på biblioteket.

I denna del fortsätter Helen Ekeroth skriva på ett lättläst och spännande vis, som sveper med sig läsaren av bara farten. Stormen bygger vidare på de avgörande saker som har hänt i de tidigare böckerna. Händelser som har skakat Nuwas tilltro till sig själv i grundvalarna. Hon är inte längre lika säker på vem hon är och vad hon ska göra härnäst. Kanske måste hon söka sig till sina rötter.

Stormen återvänder mycket till sina rötter, med relationen till drakarna i centrum. Blandningen av kinesiskt världsbygge med vissa inslag av vad jag tror är något keltiskt språk är lysande. Det är en bok som fängslar. Men ju mer sidorna krymper, desto mer oroväckande blir det hur Ekeroth ska knyta ihop allt på ett tillfredsställande vis. Och tyvärr så blir slutet lite forcerat. Vissa bitar avslutas bra, andra bitar känns som om de bara skrevs till för att få det överstökat.

Men ändå har jag tyckt om denna bekantskap. Stormen avslutar ändå serien på ett till största del trevligt vis.

Andra delar i serien

Skuggan (recension)

Striden (recension)

Stormen

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.