En normbrytande utmaning

823781-711x460

Veckans tema handlar om att bryta normer och att våga vara sig själv oavsett vad omgivningen må tycka. Det vill vi lyfta fram i tisdagsutmaningen och uppmanar dig därför att:

1. Berätta om någon som vågat eller vågar bryta normer och gränser och som är en förebild för dig. Det kan vara en känd person, eller någon du känner, en verklig person eller en fiktiv karaktär. Det viktigaste är att det är en person som inspirerat dig på något sätt.

Fy sjutton, vilken svår fråga! Det finns så oerhört många att jag har suttit i en halvtimme och funderat på vem jag ska ta.

Det får nästan bli Lzzy Hale, som är sångare i bandet Halestorm. Just för att jag lyssnar mycket på dem just nu. Hårdrocksscenen är ofta mansdominerad och hon behandlar det i en sång som heter What Were You Expecting? Det hela har sin bakgrund i att när de började som förband så fick publiken syn på Lzzy och dömde ut bandet på förhand. Hon har tvingats bevisa att hon hör hemma här och är en oerhört begåvad musiker.

Många av deras låtar handlar också om relationer där mannen är undergiven och kvinnan dominant, med vissa inslag av sadomasochism. Andra gånger handlar det om hur hon inte passar in i kvinnorollen. Det är jävligt bra och jag måste sätta på deras första skiva innan jag fortsätter med det här.

2. Berätta om en film eller bok som skulle kunna få titeln ”bortom normen”. Förklara gärna vad det är som gör boken eller filmen så bra.

Powerbook av Jeanette Winterson är kanske den mest queera bok jag har läst. Huvudpersonen Ali lever på att sälja berättelser, men köparen får acceptera risken att de kan förändras av den. Vad är det som gör denna bok så queer?

För det första, namnet Ali är för det första könsneutralt, men det finns starka indicier på att karaktären har en kvinnokropp, även om det är oklart om Ali faktiskt ser sig själv som man eller kvinna. Det finns fortfarande utrymme för läsaren att tolka. Men köparen, mottagaren av berättelsen, är definitivt en kvinna som Ali förälskar sig i.

För det andra, leker boken med kön. Gränserna görs flytande. Den som är fruktansvärt avig till spoilers bör vända bort blicken nu. Gjort? Alla redo? I den första berättelsen, som utspelar sig under den tid då tulpaner var värda sin vikt i guld, ska en flicka transportera denna dyrbara växt. De syr fast en tulpan och två lökar. Skeppet kapas och hon förs till ett främmande land, där prinsessan förälskar sig. Hon vill att hon ska ta hennes oskuld. Till hennes förvåning svarar tulpanen genom att resa sig och hon kan ta prinsessans oskuld. Alla är nöjda med resultatet.

Det är en oerhört märklig, surrealistisk bok, men om det är någon som kan ro det hela i land så är det Jeanette Winterson.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

12 svar på En normbrytande utmaning

 1. Marie Eggimann skriver:

  Ja jag funderar fortfarande, den var verkligen svår. Jag känner inte alls till dina.

 2. Lottens bokblogg skriver:

  Halestorm 😀 Ett av mina favoritband och när vi såg dem live i mars så blev jag väldigt impad av just henne! Bra val!
  Ja, och så Winterson som jag vill läsa mer av.

 3. Kostym av Ninni Holmqvist ska du också läsa… han eller hon?

 4. Monika skriver:

  Jag har faktiskt aldrig hört talas om Halestorm… ser att de finns på Spotify så jag får väl lyssna lite 🙂

 5. Ethel skriver:

  Ah, Winterson tycker jag om. Tack för tipset!

 6. Åh, måste läsa mer av Winterson.Tack för tips!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.