En resväska med vidunder av Mark Salisbury

Författare: Mark Salisbury
Originaltitel: The Case of Beasts: Explore the Film Wizardry of Fantastic Beasts and Where to Find Them
Översättare: Susanne Andersson
Förlag: Harper Collins Nordic (2016)
Antal sidor: 160 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

I En resväska med vidunder tar Mark Salisbury med oss på resan hur J. K. Rowlings manus omvandlades till filmen. Med hjälp av intervjuer av skådespelare, regissör och andra involverade i skapelseprocessen får läsaren följa med det arbete som har lagts ned för att skapa miljöer, kostymdesign och tanken bakom skapandet av vidundren.

Inledningsvis vill jag bara skriva att mitt betyg av En resväska med vidunder är baserad på det arbete som Mark Salisbury har lagt ned, formgivningen och den rena nördglädje som jag upplever medan jag läser boken. Skulle jag betygsätta den svenska utgåvans översättning, sättning och korrekturläsning skulle det bli ett solklart underkänt. Det är felstavningar, konstiga översättningar och avstavningsfel som får mig att haja till mer än en gång.

Därefter måste jag ju bara nämna några ord om formgivningen av En resväska med vidunder. Själva boken är utvändigt utformad för att likna Newt Scamanders väska, inklusive nifflarens klor när den lille rackaren försöker smita ut. Invändigt är det fullt med bilder och interaktiva detaljer, såsom kartor och MACUSA-formulär. Typsnitt och teckenstorlek är inte det mest läsarvänliga, men det går an. Framförallt är detta en snygg läsarupplevelse.

Och en läsarupplevelse som får mitt nördhjärta att klappa extrahårt. En resväska med vidunder innehåller så mycket om kring själva skapelseprocessen att jag blir än mer imponerad av filmen. Till exempel har de byggt upp de flesta av miljöerna själva, eftersom det inte finns mycket bevarat av 20-talets New York och att det dessutom är svårt att filma på plats. Allting känns så genomtänkt när de diskuterar filmen.

Allting är så fruktansvärt intressant, men en av de mest intressanta saker som de diskuterar i En resväska med vidunder är inramningen. Det glada 20-talet innehöll visserligen en del frigjordhet, men det var också en tid då extremism och segregation frodades. Ku Klux Klan hade sin storhetsperiod. I denna smältdegel av konflikter utspelar sig filmen och den utnyttjar det för att skildra segregationen mellan trollkarlar och världslingar, fördomar från båda sidor och fördomar mot vidunder. Att läsa den här boken har gett mig ännu större uppskattning för filmen.

En resväska med vidunder får mitt nördhjärta att sjunga av lycka.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning. Bokmärk permalänken.

4 svar på En resväska med vidunder av Mark Salisbury

  1. Bokstund skriver:

    Den vill man ju verkligen ha!

  2. Pingback: Månadsrapport: April 2017 - C.R.M. Nilsson

  3. Pingback: De 10 bästa böckerna jag läst hittills 2017 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.