Jul med Bob av James Bowen

Författare: James Bowen
Illustratör: Dan Williams
Originaltitel: A Gift From Bob
Översättare: Lottie Eriksson
Serie: Gatukatten Bob, #3
Förlag: NoNa (2015)
Antal sidor: 153 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Inbunden | Adlibris, Bokus, CDON

Julen har aldrig varit en favorithögtid för James del. Värre ser det ut att bli vintern 2010, som är notoriskt iskall och får James framtidsutsikter att se dystra ut. Hans hälsa är klen och pengarna räcker varken till värme eller till el, vilket hotar att förstöra den julmat som han samlat ihop över tid till sig själv och Bob. Det finns inget annat val än att trotsa den bistra kylan och ge sig ut på de snöiga gatorna. Men med lite hjälp från Bob, vännen Belle och många vänliga Londonbor förstår han till sist vad som är så speciellt med julen och hur mycket han själv har förändrats sedan Bob kom in i hans liv.

När jag hade läst de andra två delarna om James och Bob kände jag att jag nog var tvungen att läsa den tredje också. Lyckligtvis var Jul med Bob med på bokrean så jag kunde beställa hem den och nästan direkt sätta tänderna i den. En bit in i boken insåg jag att jag kanske borde ha sparat den till jul, då den förmodligen kommer mer till sin rätt.

Även om jag fortfarande får känslan när jag läser Jul med Bob att Bowen försöker mjölka succén från den första boken, så känns det som om det här är böcker som behövs. Folk är mer benägna att läsa gulliga böcker om djur än om livet på gatan, men med hjälp av Bob och sin historia kan Bowen skildra hur det är att hanka sig fram utan att riktigt veta om en någonsin kommer ha tillräckligt med pengar. Att ständigt oroa sig för att höra pipet från mätarna som varnar för att värmen kommer att stängas av. Genom de här böckerna ger han en insikt i ett liv som förmodligen är främmande för de flesta av hans läsare. Men som också kan väcka empati och engagemang.

Sedan är det ju en söt historia. Jul med Bob är inget undantag. Bob och Bowen har en alldeles särskild relation, och värmen mellan dem riktigt strålar ut från raderna på sidan. Relationen mellan människa och djur är så varmt skildrad att jag riktigt myser. Och sedan bidrar ju Dan Williams svartvita illustrationer till bokens charmfaktor.

Jul med Bob är riktigt charmig feelgood, men bör nog snarare läsas i juletider där den kommer mer till sin rätt.

Andra böcker i serien

Gatukatten Bob (recension)

Mitt liv med Bob (recension)

Jul med Bob

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Jul med Bob av James Bowen

  1. Maddes bokblogg skriver:

    Verkar vara en mysig bok!

  2. Lena skriver:

    Saknar en av böckerna om Bob. Har dock inte läst de två som jag redan har. Men snart så!

  3. Ida skriver:

    Åh, denna har jag hemma, hann inte läsa den vid jul så tänkte ta den nästa år! Kul med en recension på den och jag måste säga att jag håller med dig om det du skriver om de andra böckerna, den första boken var helt underbar, den andra också om än lite mer ”mjölka pengar”. Dessa böcker behövs verkligen, och att Bob är med får dom att bli ”läsvänligare” på något vis.

  4. Pingback: Jag klarade Boktolvan även i år - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.