En smakebit på søndag: Rebecca

En smakebit på søndag

Varje söndag delar vi med oss av ett stycke från boken vi håller på att läsa just nu. Detta vanligtvis på initiativ av Mari på bloggen Flukten fra virkeligheten, men då Mari har datorstrul så är det astridtherese som är vår värd idag. Enda regeln är att spoilers undanbedes.

Igår läste jag ut den gotiska romanen Rebecca av Daphne du Maurier, en bok som jag av oförklarliga anledningar har valt bort tidigare i mitt liv men som jag nu fallit för pladask. du Maurier lär ha varit inspirerad av Jane Eyre när hon skrev den och det märks lite, även om Rebecca är en annorlunda historia i sig.

Den namnlösa berättaren arbetar som följeslagare åt en amerikansk kvinna när hon möter Maxim de Winter i Monte Carlo. De påbörjar en vänskap som utmynnar i äktenskap. Han för henne med sig till sitt gods Manderley. Framför ser hon sig ett liv fyllt med kärlek och lycka, men blir snart varse att det är svårt att mäta sig med den fantastiska Rebecca, Maxims hädangångna fru. Hon upplever att hon alltid kommer till korta och att alla jämför dem. Något som inte hjälps av att hushållerskan Mrs Danvers håller Rebecca vid liv genom att vägra ändra något i hur livet på Manderley styrs…

Smakebiten kommer från sidan 2 och huvudpersonen drömmer att hon återvänder till Manderley:

Bildkälla: Goodreads.

I came upon it suddenly; the approach masked by the unnatural growth of a vast shrub that spread in all directions, and I stood, my heart thumoing in my chest, the strange prick of tears in behind my eyes.

There was Manderley, our Manderley, secretive and silent as it had always been, the gray stone shining in the moonlight of my dream, the mullioned windows reflecting the green lawns and terrace. Time could not wreck the perfect symmetry of those walls, nor the site itself, a jewel in the hollow of a hand.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

38 svar på En smakebit på søndag: Rebecca

 1. Marie Eggimann skriver:

  Den har jag läst, den är så spännande. Har för mig den finns som film också.
  Mia

 2. Åslaug skriver:

  Dette er en god, gammel klassiker som jeg leste for mange år siden. Men fikk faktisk lyst til å lese den igjen. Ha en fin søndag!

 3. Har inte hört talas om den här tidigare, men den verkar bra 🙂

 4. Marika skriver:

  Jag har nog gjort något liknande urval (eller bortval) som du. Det har liksom aldrig blivit av att läsa Rebecca. Fast den verkar bra.

  • C.R.M. Nilsson skriver:

   Jag köpte den av en slump på Myrorna tidigare i år och är väldigt glad över det. Nu när jag har läst den, skämdes jag lite över att ha valt bort den. Om du får chansen att läsa den, så rekommenderar jag den 🙂

 5. Maddes bokblogg skriver:

  känner inte till den här boken sen tidigare men tack för smakbiten!

 6. Lottens Bokblogg skriver:

  Den här läste jag ju för många herrans år sedan, och jag har för mig att jag gillade den;-) Daphne DuMaurier tillhörde i alla fall då en av mina favoriter.

 7. Beathe skriver:

  Har nettopp kjøpt denne boken men vet ikke når det blir dens tur. Tusen takk for smakebiten 🙂

 8. Elida skriver:

  Den har eg lest, og syns den var flott. Jane Eyre er ein av mine absolutte favoritter, og eg finner fleire likheter når eg leser bøkene. Ha ein fin søndag!

 9. Monika skriver:

  Filmen har jag sett (mycket bra), men boken har jag inte läst 🙂

 10. Johanna skriver:

  Låter som en riktigt bra bok. Och med ett snyggt omslag. Tack för smakbiten 🙂

 11. Boklysten skriver:

  Jag tycker enormt mycket om Daphne du Mariers böcker och blir självklart sugen på att läsa om Rebecca. Tack för smakbiten!

 12. astridterese skriver:

  Den hørtes fin ut. Jeg tror jeg må skrive den ned 🙂 Takk for flott tips og ha en fin søndag!

 13. Winthervarme skriver:

  Denne ble jeg nysgjerrig på! Takk for smakebiten. Ha en fortsatt fin søndag =)

 14. Bokdamen skriver:

  Jag har sett filmen och den var jättebra tyckte jag, men boken har jag inte läst. 🙂

 15. Såntsomjegliker skriver:

  Fine fine boka med sin gotiske stemning Smakebiten viser det gode språket til Du Maurier. Boka fortjener absolutt sin klassikerstatus.
  Ønsker deg en fin lesesøndag!

 16. Kajsa skriver:

  Jag är väldigt sugen på att läsa denna. Tack för smakbiten! Ha en trevlig söndagskväll.

 17. Anna skriver:

  Åh, Rebecca, som jag älskar den!

  Filmen är också kanonbra 🙂

 18. Anna A skriver:

  Får se om jag faller lika pladask när jag läser Jamaica Inn av samma författare. Din smakbit låter ju lovande för denna iaf.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.