Enthralled av Melissa Marr och Kelley Armstrong (Red.)

enthralled

Redaktör: Melissa Marr och Kelley Armstrong
Medverkande författare: Claudia Grey, Carrie Ryan, Kami Garcia, Jackson Pearce, Rachel Vincent, Melissa Marr, Kelley Armstrong, Sarah Rees Brennan, Jeri Smith-Ready, Kimberly Derting, Ally Condy, Jessica Verday, Margaret Stohl, Mary E. Pearson, Jennifer Lynne Barnes, Rachel Caine
Förlag: Harper Collins (2011)
Antal sidor: 452 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Enthralled är en antologi bestående av sexton noveller på temat resa. Som alla antologier är det varierande kvalitet, men oftast tycker jag att de håller hög klass. Det finns några av lägre kvalitet, några som ligger klart på godkänd nivå, några snäppet över det och sedan de som jag verkligen älskar.

Det finns tre riktiga höjdare i Enthralled. Min absoluta favorit är Sarah Brees Brennans Let’s Get This Undead Show on the Road där det pågår en vampyrtrend inom pojkband, men pojkbandet som novellen handlar om faktiskt har en riktig vampyr med i uppställningen. Underbar humor och intressanta karaktärer. Skildringen av relationen mellan vampyren och hans bandkamrater är dynamisk och fylld av spänningar.

De andra två är tie-ins till böcker som jag inte har läst, men som jag upplevde att det gick bra att läsa ändå. Leaving av Jeri Smith-Ready handlar om ett spöke som letar efter en synsk person som kan tala hans bror till rätta i efterdyningarna av spökets död. Brodersrelationen som skildras är komplicerad, men ömsint. Synska människor skildras även i Skin Contact av Kimberley Derting där Rafe söker efter flickan han älskar med hjälp av sin förmåga. En tragisk berättelse som lämnade en vemodig känsla efter sig.

Vissa noveller ger definitivt mersmak på författarnas övriga författarskap. De tre tidigare är givna, men efter att ha läst noveller av Carrie Ryan (jag trodde inte zombieapokalyps kunde vara min grej, men jodå), Jackson Pearce (djinner och önskningar verkar spännande) och Kami Garcia (kuslig hemsökt väg som en flicka åker på för att hämnas sin bror skildras med oerhörd spänning) kommer jag definitivt hålla utkik efter andra böcker av dem. Men eftersom jag inte alls gillade Margaret Stohls IV League, som kändes meningslös och som den byggde på stereotyper, kommer jag nog hoppa över Kami Garcias och hennes samarbete.

Sedan finns det förstås ytterligare några bottennapp i Enthralled. Claudia Grays novell om två tvillingar som upptäcker att de har mystiska krafter känns ofärdig och bygger till stor del på klyschor. Jag upplevde att Kelley Armstrongs novell kändes platt, vilket är synd eftersom jag är nyfiken på hennes författarskap. Ally Condys dystopiska novell om folk som bor i en sfär och en flicka blir utstött eftersom det ryktas att hon har varit utanför denna skyddande sfär kändes rörig, som om den skulle ha behövt ytterligare några sidor för att bli tydligare.

Enthralled är en novellantologi av hög klass och fylld av magi och under. Du kommer få möta många olika världar och förhoppningsvis bli lika förtrollad som jag blev under större delen av min läsning.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

7 svar på Enthralled av Melissa Marr och Kelley Armstrong (Red.)

  1. Freja skriver:

    Jag är kass på noveller, fast jag borde nog hellre läsa det just nu, när jag har svårt att fokusera!

  2. Har läst en del Armstrongsnoveller och det är ömsom vin ömsom vatten, men jag tycker definitivt att du ska ge hennes romaner en chans, t.ex. hennes Women of the Otherworld-serie eller Omens.

    Garcias och Stohls Beautiful Creatures gör du rätt i att hoppa över, var rent ut sagt usel.

  3. Boklysten skriver:

    Den kanske vore nånting för mig eftersom jag tänker försöka vänja mig vid noveller och ev sånt som vampyrer o dyl.

  4. Pingback: Månadsrapport: September 2015 - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.