Graveminder av Melissa Marr

graveminder

Författare: Melissa Marr
Förlag: Harper Collins (2012)
Antal sidor: 324 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Claysville är en liten stad i amerikanska södern, vars mest särskiljande drag är dess udda begravningsritualer. Rebekka Barrow lämnade staden för nästan ett decennium sedan, men har känt ett ständigt sug tillbaka. När hennes farmor Maylene brutalt mördas, måste Rebekkah återvända till staden, och mannen, hon lämnade. Det står snart klart att Maylene hade en viktig uppgift att sköta och att ondskan nu har släppts lös i Claysville. Nu är det upp till Rebekkah att hitta ett monster och hålla de döda i schack.

Graveminder är, så vitt jag vet, en fristående roman av Melissa Marr inom genren southern gothic. Tidigare har jag läst hennes serie om älvor, som var fruktansvärt ojämn, och det är nog därför som jag blir så tagen av Graveminder. Jag kan riktigt se lilla Claysville framför mig: en sömnig småstad där alla känner alla och litar på alla, som skakas av det brutala mordet på en av deras egna. Samtidigt finns det en underströmning av hemligheter som folk antingen inte känner till eller som de låtsas att de inte ser.

Mytologin i Graveminder bygger egentligen på gamla idéer, som till exempel syndätare, men lyckas göra om det så att det känns nytt och fräscht. Att Rebekkah som graveminder dras till döden och att hon inte helt tillhör de levandes värld upplever jag som fascinerande. Hennes relation till de hungriga döda, som är spöken och inte zombien trots sin blodlust, känns som att det är logiskt att den präglas av medkänsla.

Givetvis måste relationen mellan graveminder och begravningsentreprenör präglas av att de hör samman. Yin och yang. Förstås är enda sättet att skildra detta som en kärlekshistoria. Jag är inte särskilt intresserad av Byron och Rebekkahs relationsdrama, men kan leva med det på grund av att jag tycker om berättelsen i sig så mycket.

Ett varningens ord om Graveminder: den är seg i starten. Det känns som om den står och stampar på stället i början men när det väl lossar, då lossar det verkligen. Det blir riktigt spännande. Vem var det som mördade Maylene? Hur kommer det sig att en av de hungriga döda vandrar omkring? Jag kan inte annat än sträckläsa för att få veta svaret på mina frågor.

Graveminder känns som en frisk fläkt och trots en seg start så blir det riktigt, riktigt spännande.

betyg4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

6 svar på Graveminder av Melissa Marr

  1. Boklysten skriver:

    Låter lite väl kuslig för min smak!

  2. Lena skriver:

    Den här verkar spännande.

  3. Pingback: Veckans skörd #121 Bokrea, del 2 - C.R.M. Nilsson

  4. Pingback: Made for You av Melissa Marr - C.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.