Made for You av Melissa Marr

made for you

Författare: Melissa Marr
Förlag: Harper Collins (2014)
Antal sidor: 357 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Exempel på var den kan köpas i olika format
Pocket | Adlibris, Bokus, CDON

Eva Tilling vaknar upp på sjukhuset efter en smitningsolycka. Skakad av insikten att någon i deras lilla stad vill se henne död, upptäcker hon snart att hon har en ny skrämmande förmåga: när någon rör vid henne, ser hon hur de kommer att dö. Snart börjar människor runt omkring Eva att dö och det står klart att en mördare härjar i staden. En mördare som är besatt av Eva. Som stöd har hon bästa vännen Grace och en gammal vän, Nate, gör ett återinträde i hennes liv. Medan Nate och hon försöker hantera sitt snåriga förflutna, måste de försöka hålla de både Eva själv och de hon bryr sig om vid liv. Samtidigt blir mördaren alltmer desperat i sina försök att komma åt Eva.

Melissa Marr är en sådan där författare som jag ständigt återkommer till när det gäller att köpa böcker, trots att jag upplever hennes som riktigt ojämn. När hon skriver bra blir det oftast riktigt bra (Graveminder), men andra gånger så blir det böcker som knappt passerar godkänt. Made for You är inte hennes starkaste bok, men det duger för en stunds kvick och lätt underhållning.

Made for You är en thriller inom ungdomsboksgenren, vilket innebär att det bjuder på lättläst och fartfylld läsning. I början av boken har jag stort nöje av att försöka lista ut vem det är som är mördaren, men det är lite väl enkelt att göra det eftersom jag från början bara har två misstänkta och den ena exkluderas snabbt. Ändå finns det kvar ett driv och sug i boken som gör att jag gärna läser vidare.

Miljön i Made for You är en liten småstad i amerikanska södern. Tänk Hart of Dixie utan den humoristiska tonen och du får lite av stämningen. Eftersom den riktar sig till ungdomar handlar det mycket om popularitet, som i den här staden kommer sig av att tillhöra en av de grundande familjerna. Eva är drottningen över high school och väl medveten om de strikta ramar som styr hennes beteende. Hon kan lätt knuffas ned från sin piedestal. Övertramp ses inte blitt på. Persongalleriet är inte unikt, men känns trovärdigt och det är lätt att engagera sig i karaktärerna.

Dessutom var det länge sedan jag läste en bok där antagonisten led av erotomani, som är en sorts vanföreställning där en person förälskar sig i en annan person, vilken oftast är omedveten om dennes existens. Men mördaren i Made for You, som även sker i verkligheten, tror att känslorna är besvarade och att Eva kommunicerar med tecken med hen. Att det är meningen att det ska bli de två.

Premissen med Evas förmåga är ju det som gör Made for You intressant, men det förankras inte så väl i historien. Jag hade önskat att det övernaturliga hade fått en lite mer framträdande roll, istället för att bli ett bihang. Istället känns det som om Marr har fokuserat på att förflytta sig bort från fantasygenren och in i den samtida ungdomsboksgenren, men ändå försökt behålla övernaturliga element. Det blir lite klumpigt.

Made for You är, som ni märker, inte det bästa jag har läst, men det är en spännande bok med bra driv. Duger helt klart att slå ihjäl några timmar med.

betyg3

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Made for You av Melissa Marr

  1. MissMagic skriver:

    Väldigt intressant ide med att hon kan se hur folk dör när de rör vid henne. Men om jag ska läsa något av Marr så får det bli Graveminder då 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.