Fake Dates and Mooncakes av Sher Lee

Fake Dates and Mooncakes av Sher Lee

Författare: Sher Lee
Förlag: Pan MacMillan (2023)
Antal sidor: 260 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Dylan Tang försöker att både balansera skolan och hjälpa till i sin mosters kinamatsrestaurang i Brooklyn. Restaurangen går knappt runt. Om Dylan kunde vinna höstfestivalens månkaketävling skulle det leda till välbehövd publicitet för dem. Men så gör Theo entré på scenen: en charmig, rik kund som övertalar Dylan att vara hans låtsasdejt på ett bröllop fyllt med hans rikemansfamiljs drama. Romansen ska vara för syns skull, men snart faller Dylan på riktigt. Men med månkaketävlingen hängande över sig, har inte Dylan råd med att distraheras av rikemansproblem. Kan han rädda familjeföretaget och följa sitt hjärta, eller kommer han misslyckas med båda sakerna?

Det som sålde in Fake Dates and Mooncakes var den söta corgin på omslaget. (Spoiler alert: corgin är bara en bifigur.) Plus att det rör min favorittrope: fake dejting som blir verklig kärlek. Dessvärre var inte det här något lyckat impulsköp, även om den var lite småmysig.

Fake Dates and Mooncakes är Sher Lees debutroman, vilket märks tydligt. Den tar tydliga influenser från Crazy Rich i Asien i sin skildring av den rike Theo och hans familj, men det blir ett ytterst ytligt porträtt. Hon förmår inte heller riktigt att ro i land med en lyckad fake dejting blir riktig dejting-berättelse heller. Det är lite för mycket instalove över Dylans och Theos relation.

Trots att karaktärerna och deras relationer bara beskrivs på ytan, så finns det ändå en viss charm över Fake Dates and Mooncakes. Berättelsen flyter mestadels och engagerar läsaren i de dramasituationer som dyker upp i pojkarnas liv. Det som stundtals stoppar upp berättelsen är den infodumping som Dylan gör kring kinesisk kultur, och singaporiansk-kinesisk kultur i synnerhet. Det är både intressant att lära sig om kulturen, samtidigt som det känns lite udda att en tonårspojke håller monologer kring sin kultur stup i kvarten. Särskilt som alla karaktärer i boken tillhör den kulturen själva.

Fake Dates and Mooncakes är en lite små-söt berättelse, men den debuterande författaren lyckas inte riktigt ro i land med sina ambitioner.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.