Folk med ångest av Fredrik Backman

Författare: Fredrik Backman
Förlag: Bokförlaget Forum (2019)
Antal sidor: 346 sidor
Recensionsexemplar: Ja, från förlaget.

Det var inte meningen att det skulle bli en gisslansituation. Det var meningen att det skulle vara ett bankrån. Men banken visade sig vara kontantfri. I panik flydde rånaren in i närmsta öppna hus och snubblade in på en lägenhetsvisning. Så det slutade med att rånaren tog ett antal personer gisslan: en överentusiastisk mäklare, ett äldre par med en oförmåga att tala med varandra, ett ungt gift par som väntar barn, en självmordsbenägen mångmiljonär och ett kaninhuvud. Till slut ger den misslyckade bankrånaren upp och släpper alla i gisslan, men när polisen stormar lägenheten är den… tom.

Folk med ångest är Fredrik Backmans sjätte roman, men dessvärre inte hans bästa. Jag skulle vilja oreserverat älska den för att den handlar om så mycket som jag tycker om: om oss människor, våra svaga och starka sidor, vår ångest och våra komplex, att vi fortsätter kämpa. Men även om Backman alltid har haft en pladdrig berättarstil, så är denna lite väl pladdrig även för mig i början. Pladdrig och lite ostrukturerad. Även om boken beskrivs som stökig och bråkig, så hade jag inte kanske räknat med att jag skulle behöva bråka mig in i boken.

Men det som gör att jag tycker om Backmans böcker har inte oftast inte lycka mycket att göra med sättet som han skriver dem på, utan hans förmåga att se människan. Att blottlägga oss. Att sätta ordet på de svåra känslorna. På ytan tycks hans böcker ofta, åtminstone till en början, vara lite tramsiga, men sedan kommer det där oväntade ögonblicket som får fniss att förvridas till gråt. När han skriver så det gör ont i själ och hjärta. Folk med ångest når nästan dit. Det har det mesta som man ska kunna kräva av hans böcker: kärva, men älskvärda karaktärer som kämpar sig med att närma sig varandra; mötet mellan en äldre och en yngre generation som inte alltid förstår varandra; absurda situationer men också ett helt drös med känslor. Det finns nästan ingen nu levande författare som kan väcka så mycket känslor inom läsaren som Fredrik Backman.

Folk med ångest handlar till stor del om det här med att vara vuxen. Att ingen egentligen inte vet vad det innebär. Särskilt inte i vår samtid, där världen bara tycks snurra på i ett tempo som är för högt för någon att hålla och som trasar sönder människor. Där alla oroar sig över pengar och i viss mån lever över sina tillgångar. Om tvivel, ångest och skuld. Om det svåra i att vara människa och alltid försöka göra det rätta.

Så ja, Folk med ångest är en stökig bok. Det är en pladdrig bok. Men det är också en bok som sätter fingret på en del av det som är trasigt med vår samtid. Inte det bästa författaren har skrivit, men fortfarande rejält bra.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

4 svar på Folk med ångest av Fredrik Backman

  1. Lottens bokblogg skriver:

    I början hade jag svårt att komma in, men på slutet var jag lika fast och berörd som vanligt av Backman. Annorlunda. Sextonåriga sonen läste den och tyckte den var den bästa han läst av Backman!

  2. Pingback: Folk med ångest av Fredrik Backman | Lottens Bokblogg

  3. Pingback: Månadsrapport: Maj 2019 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.