Gilead av Marilynne Robinson

Gilead av Marilynne Robinon

Författare: Marilynne Robinson
Originaltitel: Gilead
Översättare: Niclas Nilsson
Serie: Gilead, #1
Förlag: Weyler förlag (2016)
Antal sidor: 248 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

I den amerikanska mellanvästern ligger en liten stad vid namn Gilead. Här skriver den åldrande prästen John Ames 1956 ett långt brev till sin sjuårige son. Han är väl medveten om att han snart kommer att dö. Men han vill berätta familjens historia, om sig själv, sitt liv och sina tankar så att sonen ska veta varifrån han kommer och vem hans far egentligen var. Berättelsen formar sig till en blandning av brev, dagbok, minnen, filosofiska reflektioner och släkthistoria.

Första meningen i Gilead tar andan ur läsaren, men den förmår sedan inte riktigt leva upp till denna storhet. Detta är nämligen en långsam, lågmäld bok. Den irrar fram genom tid och rum när John Ames skriver sitt farvälbrev till sonen, som han är medveten om att han kommer lämna snart. Han rör sig mellan nutid och det förflutna, gamla synder och nya synder. Allt i ett försök att kunna lära sin son genom brevet, dagboken, vad han inte kommer kunna lära honom som en närvarande far. Därmed är det också en vemodig bok genom vetskapen att han snart ska lämna de personer han skriver om bakom sig.

Eftersom John är präst, så blir hur han tolkar bibeln också ett sätt för honom att betrakta livet i sig. Gilead snärjer således in sig i filosofiska, religiösa funderingar kring till exempel vad dopet egentligen innebär. Men det är också en meditation över livet och döden, och hur man kan möta döden med en stillsam värdighet och utan oro.

På många sätt tycks sig boken vandra utan mål. Det är inte handlingen i sig som är det viktiga, utan det är meditationen kring händelserna. Vridandet och vändandet på vad de betydde. Hur de formade människorna och samhället runt omkring dem. Visst finns det en konflikt mellan prästen och en väns son, men det är en lågmäld konflikt som inte gör mycket väsen av sig.

Gilead är en stillsam, meditativ berättelse som inte kommer att passa alla läsare. Men har man bara lite tålamod är den läsvärd.

Betyg 3: Gillade den.

Andra delar i serien

Gilead

Hemma

Lila

Jack

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.