Jennifer’s Body

Jennifer's Body

Regissör: Karyn Kasuma
Manusförfattare: Diablo Cody
Skådespelare: Megan Fox, Amanda Seyfried, Adam Brody
Produktionsår: 2009
Längd: 102 minuter

Needy och Jennifer är två omaka bästa vänner: en plugghäst som noga håller sig till reglerna och en populär cheerleader som gör vad hon känner för. När de båda är på ett bands spelning, brinner puben ner. Det sista Needy ser av Jennifer är hur hon sätter sig i bandets bil och försvinner med dem. När hon återvänder, är Needy lättad. Men något stämmer inte med Jennifer. Snart står det klart att hon är besatt av något. Att hennes utvalda offer är skolans pojkar. Kan Needy sätta stopp för det monster som hennes bästa vän har blivit?

Jennifer’s Body är skräckfilmen som fick ljumma, om inte rent usla, recensioner när den först släpptes, men som har blivit en feministiskt kultklassiker. Feminism och Megan Fox brukar sällan omnämnas i samma mening, vilket definitivt väcker intresse.

Faktum är att Jennifer’s Body är mycket bättre än vad man kan vänta sig. Tar man det som en seriös skräckfilm kanske den inte är särskilt bra. Ser man den för den satir det är, så blir den betydligt bättre. Som i många skräckfilmer ställs madonnan mot horan. Needy är den skötsamma flickan som har en pojkvän hon är trogen mot. Jennifer glider från kille till kille. Hon är sexualiserad, men hon använder sin sexualitet som ett vapen. Hon utnyttjar den för att kunna få det hon vill ha av en manlig befolkning, som konstant underskattar henne. Samtidigt ser hon lätt ned på dem för att de är så lätta att lura.

Båda flickorna spelar an på stereotyper av kvinnlighet, vilket skapar spänning mellan dem och en komplex dimension till deras vänskap. För kvinnlig vänskap, och hur komplex den kan vara i ett samhälle där kvinnor förväntas konkurrera om mäns uppmärksamhet, är definitivt en stor del av tematiken i filmen.

Även om Jennifer har förvandlats till en demon, och därmed är ett hot mot samhället, går det att argumentera för att hon inte är den verkliga antagonisten i filmen. Snarare är det kanske bandet, som är beredda att offra en flicka till helvetets makter för att nå framgång. Jennifer’s Body kan ses som en chans att ta hämnd på ett samhälle som alltför lättvindigt offrar kvinnor för att låta män avancera i karriären.

Jennifer’s Body är faktiskt förvånansvärt bra om du letar efter en bisarr, blodig rysare som inte tar sig själv på alltför stort allvar.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.