You, säsong 1

You, säsong 1

Skapare: Greg Berlanti och Sera Gamble
Skådespelare: Penn Badgley, Elizabeth Lail, Luca Padovan, Zach Cherry, Shay Mitchell
Produktionsår: 2018
Säsong: 1
Antal avsnitt: 10
Längd: 460 minuter

Bokhandlaren Joe Goldberg verkar vara en alldeles normal, trevlig kille. När han träffar collegestudenten Guinevere Beck, en aspirerande författare, verkar det som om de klickar. Men Joe blir alltmer besatt av henne. Något som får honom att vända sig till sociala medier och teknologi för att spåra hennes rörelser och eliminera alla möjliga hinder som kan stå i vägen för deras kärlek…

You är en psykologisk thrillerserie som är baserad på en bok med samma titel av Caroline Kepnes. Min syster rekommenderade den till mig och den har legat på min Netflixlista ett tag innan jag kom mig för att se den.

Det som gör You som serie så lyckad är att den på intet vis romantiserar Joes beteende. Det står hela tiden klart att det här rör sig om en sjuk, störd individ. Detta uppnås genom en användning av voiceover där Joe rättfärdigar och normaliserar sina handlingar, vilket står i bjärt kontrast med hur han faktiskt agerar. Penn Badgley gör också sitt för att visa i sitt skådespeleri att Joe inte är en person du ska heja på. Men hans närvaro är så magnetisk att det inte går att slita blicken från skärmen, oavsett hur sjuka saker han än gör.

You bjuder på spänning. Den ställer romantiska ideal på sin spets gentemot dess mörkare sida, där en psykopat kan utnyttja den information som finns på internet för att nästla sig in i en ung kvinnas liv. Genom att allt är så nära knutet till Joes perspektiv, kanske tittaren förleds till att tro att Guinevere Beck är en engångsföreteelse. Men han har betydligt mer gemensamt med John Fowles Samlaren än så.

Första säsongen av You bjuder på engagerande spänning och en antagonist som det inte går att slita blicken ifrån.

Betyg 3: Gillade den.

Andra säsonger

Säsong 1

Säsong 2

Säsong 3

Säsong 4

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i film och tv och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.