Samlaren av John Fowles

Omslagsbild Samlaren av John Fowles

Författare: John Fowles
Originaltitel: The Collector
Översättare: Torsten Blomkvist
Förlag: Modernista (2018)
Antal sidor: 280 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Den fattige och enstörige Frederick Clegg arbetar som kontorist, samlar på fjärilar och gillar att fotografera. I åratal har han observerat den unga konstskolestudenten Mirandra Grey på avstånd. Hon tillhör en helt annan samhällsklass än Clegg, vilket han finner så ointagligt att han aldrig ens vågat tilltala henne. Besattheten växer. När han en dag vinner högsta vinsten på tipset blir han rik. Han köper sig ett ensligt hus, med en källare, och gör allt ensligare genom att avspisa alla nära grannar. Det hela börjar som en tankelek, men snart har han föresatt sig att kidnappa Miranda Grey och låsa in henne i källaren. Med tiden ska hon lära sig älska honom, tänker sig Clegg.

Samlaren är John Fowles debutroman och kom ut för första gången 1963. Det är ett psykologiskt trovärdigt och obehagligt porträtt över hur en seriemördare blir till. När tillfället faller honom i händerna, kidnappar Clegg flickan som varit hans besatthet. Makten han utövar över henne, deras isolering, leder till att en märklig relation växer fram mellan dem. Men trots att han säger sig älska Miranda, visar det sig snart nog att det egentligen är fantasin som driver honom. Och fantasin som kommer trigga honom till värre brott.

Första delen av Samlaren berättas ur Cleggs synvinkel. En synvinkel som är pragmatiskt, rättfärdigande, inställd till vad det är han gör. I den andra delen berättas allting ur Mirandas synvinkel genom den dagbok hon skriver genom sin fångenskap. Genom dessa två sidor får vi se deras relation utvecklas och de spel de satsar allt på för att försöka överlista varandra.

Samlaren är en bok om klass i allra högsta grad. Om en växande medelklass och vad det gör med människors moral, men också ett inneboende klassförakt hos människor. Miranda är högfärdig och snobbig, men ung. Blott tjugo år. Under sin fångenskap börjar hon blick tillbaka på sitt liv och genomgår en inre resa som leder henne till att bli en mogen, sofistikerad kvinna.

Samlaren är ett psykologiskt trovärdigt och obehagligt porträtt av besatthet, pengar och klass. Det gör mig nyfiken på att läsa något annat av Fowles.

Betyg 4: Gillade den verkligen.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 svar på Samlaren av John Fowles

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

  2. Pingback: En utvärdering av bokrean 2020 - C. R. M. NilssonC. R. M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.