Novellix: Påskkärringen; Apriviolerna; Påsken på Sjöboda; Påskäggen

Omslagsbild Påskkärringen av Selma Lagerlöf

Författare: Selma Lagerlöf
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 15 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Påskkärringen är hämtad ur Ett barns memoarer och ger en inblick i Selma Lagerlöfs uppväxt på gården Mårbacka i Värmland. Varje påsk skrev barnen brev till varandra, till de som bodde på kringliggande gårdar. Pigorna gjorde i ordning en påskkärring, som satte sig att vila utanför Mårbacka på väg till Blåkulla. Med sig hade hon breven. Barnen både låtsades och låtsades inte vara rädda för henne när de smög sig fram för att nappa breven ur hennes säck.

Påskkärringen är ett charmerande porträtt av en barndom från en tid som är svunnen, med traditioner som vi inte har fört vidare. Det är en humoristisk inblick i Lagerlöfs barndom, även om hon låter det vara osagt vad som är sant eller inte, fylld med färgstarka karaktärer och som myllrar med liv.

Betyg 3: Gillade den.
Omslagsbild Aprilviolerna av Hjalmar Söderberg

Författare: Hjalmar Söderberg
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 30 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

En sen aprilkväll. Professor Jerneld är försenad till en bjudning när han genom ett fönster hör en oemotståndlig sång som förundrar honom. Rösten visar sig tillhöra en gammal ungdomsbekant, som nu är gift med den något bryska professor Grendel. Mot sitt bättre vetande inleder Jerneld en kort romans med henne, vilket som långt senare får oanade konsekvenser.

Jag är lite kluven till Hjalmar Söderberg. Onekligen behärskar han språket på ett lysande vis och har en blick för att tränga in i människors väsen. Men ibland känns det som om han inte riktigt använder denna förmåga fullt ut. Aprilviolerna ska föreställa både melankolisk och komisk, såsom livet är, men karaktärerna vaknar aldrig riktigt till liv. Inte ens knorren på slutet förmår att väcka någon förtjusning eller tillfredsställelse.

Betyg 2: Den var okej!
Omslagsbild Påsken på Sjöboda av Elin Wägner

Författare: Elin Wägner
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 32 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Tre syskon, deras kusin och en informator tar tåget till landet för att fira påsk tillsammans. De delar kupé med en främling, som visar sig vara ortens nya präst. Han kommer ha oväntad påverkan på den sköna men sjukliga Verna, som är säker på att hon inte har långt kvar i livet.

För mig blir Påsken på Sjöboda mest fragmentarisk. Jag får inte riktigt grepp om karaktärerna, om temat, om målet. På ett fåtal sidor prackas flera stora frågor in: längtan efter kärlek, för tidig död och självuppoffrande vänskap. Inget får riktigt det utrymme det ska behöva. Allt är skrivet med glimten i ögat, men jag blir inte helt charmad.

Betyg 3: Gillade den.
Omslagsbild Påskäggen av Zackarias Topelius

Författare: Zackarias Topelius
Förlag: Novellix (2020)
Antal sidor: 28 sidor
Recensionsexemplar: Nej.

Jägmästaren har bjudit in bekanta på middag och de slår vad om vem som kan äta flest ägg. Förbittrad inser hans hustru att påskäggen hon sparat för tillfället inte kommer räcka. Hon skickar sin dotter Erika till mjölnaren för att se om de kan undvara några ägg. Där väntar flickan en obehaglig överraskning.

Zackarias Topelius är en ny bekantskap för mig. Hans Påskäggen är nog min favorit i den här asken. En spännande novell som för tankarna till folksagan, till Den lilla rödluvan och stora stygga vargen, när den ljuva Erika tvingas överlista sin fiender. Humor och ett målande språk gör detta underhållande att läsa.

Betyg 3: Gillade den.

Om C.R.M. Nilsson

Boknördig beteendevetare som jobbar som stödpedagog. Hjärtat klappar lite särskilt för spekulativ fiktion.
Det här inlägget postades i läsning och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Ett svar på Novellix: Påskkärringen; Apriviolerna; Påsken på Sjöboda; Påskäggen

  1. Pingback: Månadsrapport: April 2020 - C.R.M. NilssonC.R.M. Nilsson

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.